Wilden
Boek

Wilden expressionisme van 'Brücke' en 'Der Blaue Reiter' ([2016])/ auteurs Andreas Blühm, Cora Faßbender, Feico Hoekstra, Ralph Keuning, Detmar Westhoff, redactie Feico Hoekstra

Overzicht van een 100-tal werken van Duitse expressionisten die behoorden tot de kunstenaarsgroeperingen 'Brücke' en 'Der Blaue Reiter'.

Aanwezigheid

Recensie

Catalogus van de gelijknamige tentoonstelling die t/m 18 september 2016 te zien is in Museum de Fundatie (Zwolle). Centraal staat een honderdtal werken van Duitse expressionisten die deel uitmaakten van de kunstenaarsgroeperingen 'Brücke' en 'Der Blaue Reiter'. Na een inleiding over deze groeperingen wordt een aantal centrale thema's van het werk van de kunstenaars besproken. Voorbeelden zijn het landleven, de zee, de natuur, naakten, het landschap van de ziel en de (dieren)wereld als symbool van kosmische eenheid. Telkens een korte algemene bespreking van het thema, waarbij een paar werken wat nader worden becommentarieerd. Van elk schilderij is een duidelijke kleurenillustratie weergegeven, met vermelding van de naam van de kunstenaar, titel, jaartal, drager en gebruikt materiaal, afmetingen en verzameling of museum. Achterin nog een bijdrage over de liefde van Duitsers voor het expressionisme en een tweegesprek over expressionisme en neo-expressionisme.

Specificaties

Nederlands | 9789462620773 | 158 pagina's

Titel Wilden : expressionisme van 'Brücke' en 'Der Blaue Reiter'
Instelling /Museum de Fundatie
Secundaire auteur Andreas Blühm ; Feico Hoekstra
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : Museum de Fundatie, [2016] - Zwolle : Uitgeverij Waanders & de Kunst
Overige gegevens 158 pagina's - illustraties - 27 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Museum de Fundatie van 28 april tot en met 18 september 2016 - Met literatuuropgave
ISBN 9789462620773
PPN 399367608
Rubriekscode Duitsland 707.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Expressionisme; Duitsland; Tentoonstellingscatalogi ; Brücke, Die (kunstenaarskring) ; Blaue Reiter, Der (kunstenaarskring)
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Expressionisme