Ren, Janina, ren!
Boek

Ren, Janina, ren! tien jaar oud en op de vlucht voor de Nazi's : een biografische roman (april 2016)/ Marjan Brouwers en Jeannette van Ditzhuijzen, redactie Lisette Ridders

De ervaringen van een Pools-Joodse vrouw die als kind de Tweede Wereldoorlog meemaakte.Janina Katz (1932) groeit gelukkig op in een Joods gezin in Polen. Als de nazi's Polen bezetten, dwingt haar moeder Janine om te vluchten. Door onder te duiken overleeft alleen zij met haar vader de oorlog. Vanaf ca. 15 jaar.

Recensie

In romanvorm worden de waargebeurde ervaringen verteld van een Joods meisje uit Polen in de jaren voor en in de Tweede Wereldoorlog. Janina Katz (1932) groeit gelukkig op als nakomertje in een Joods gezin in het stadje Chorostków. Wel wordt hun leven overschaduwd door het groeiende antisemitisme in Polen en ze realiseren zich dat in het naburige Duitsland de nazi's steeds feller anti-Joods zijn. Veel verandert als de nazi's op 1 september 1939 Polen bezetten en dan Joden steeds meer isoleren en terroriseren. Er komt een Jodenraad, jonge Joden moeten naar werkkampen, ouderen naar concentratiekampen. Haar moeder dwingt Janina te vluchten. Door onder te duiken overleeft alleen zij met haar vader de oorlog. Beide auteurs woonden jaren op Curaçao, waar Janina sinds 1948 woont. Van Ditzhuijzen schreef drie boeken over de Antillen. Helder en voor ieder begrijpelijk beschrijven ze zorgvuldig en indringend Janina's afschuwelijke ervaringen en plaatsen die heel goed in een context. Daarmee ook interessant voor jongeren vanaf ca. 15 jaar. Met zwart-witfoto's.

Specificaties

Nederlands | 9789460224225 | 215 pagina's

Titel Ren, Janina, ren! : tien jaar oud en op de vlucht voor de Nazi's : een biografische roman
Auteur Marjan Brouwers
Secundaire auteur Jeannette van Ditzhuijzen ; Lisette Ridders
Type materiaal Boek
Uitgave Volendam : LM Publishers, april 2016
Overige gegevens 215 pagina's - illustraties - 21 cm
ISBN 9789460224225
PPN 40232661X
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog II ; Polen
Taal Nederlands