Een
Boek

Een twee levens, twee zussen, één keuze ([2016])/ Sarah Crossan, Nederlandse vertaling [uit het Engels]: Sabine Mutsaers

Tippi en Grace zijn een 16-jarige Siamese tweeling die vanaf hun heupen aan elkaar zitten. Als hun gezondheid verslechtert, staan ze voor een moeilijke keuze. Verhaal in poetische korte zinnen. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Grace en Tippi (16) zijn een Siamese tweeling; vanaf de heupen omlaag zijn ze één. Omdat het geld voor thuisonderwijs op is, gaan ze voor het eerst naar een echte school. Door Grace' ogen lezen we hoe het ze daar vergaat. Ze maken er vrienden, roken stiekem een sigaret, worden verliefd. Maar op een dag zakt Tippi in elkaar. Grace' hart blijkt niet in orde te zijn, en de enige manier om in leven te blijven is een operatie die hen van elkaar scheidt. Daar kleeft echter een groot risico aan: de kans dat ze die allebei overleven is nihil. In vrije versvorm geschreven roman ('verse novel') die alle kanten - zowel de lelijke als de mooie - belicht van hoe het is om een Siamese tweeling te zijn. Het is te merken dat de van oorsprong Ierse schrijfster gedegen research heeft gedaan. De emoties van de ik-figuur en de reacties van de bijfiguren komen authentiek over. Hoewel de zorgen rondom Grace en Tippi impact hebben op het gezin (vader drinkt, het jongere zusje dieet obsessief), wordt de toon nergens zwaar of sentimenteel. Gedoseerd, stijlvast en bovenal indrukwekkend. Met deze ontroerende roman won zij de Carnegie Medal. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789020608410 | 434 pagina's

Titel Een : twee levens, twee zussen, één keuze
Auteur Sarah Crossan
Secundaire auteur Sabine Mutsaers
Type materiaal Boek
Editie [1e druk];
Uitgave [Alkmaar] : Pepper Books, [2016]
Overige gegevens 434 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: One. - London : Bloomsbury Publishing Plc., (c)2015
ISBN 9789020608410
PPN 401484211
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Siamese tweelingen ; Verliefdheid ; Keuzes
Taal Nederlands