Tegen de stroom
Boek

Tegen de stroom over mensen en ideeën die hoop geven in benarde tijden (2016)/ Ernst Hirsch Ballin

Bijdragen aan de discussie over de politieke vormgeving van burger- en mensenrechten en de strijd tegen de sluipende afschaffing ervan in 'benarde tijden'.

Aanwezigheid

Recensie

Hirsch Ballin heeft zich in de Nederlandse politiek verdienstelijk gemaakt, onder meer als Tweede Kamerlid, minister van justitie en lid van de Raad van State. Als CDA-politicus werd de auteur ook met het politieke probleem geconfronteerd hoe burger- en mensenrechten praktisch vorm te geven, op een gegeven plaats en tijd, voor mensen met specifieke behoeften - een hoofdthema in deze bundel. Voor deze discussie nam de auteur de levensloop van de Surinaamse verzetsstrijder Anton de Kom en de huidige discussies rond de vluchtelingencrisis als inspiratie. Voor de betekenis van de rechtsstaat voor minderheden koos hij als leidraad de laatste jaren van het leven van Lodewijk Visser, de eerste joodse Nederlander die benoemd werd tot president van de Hoge Raad (in 1939). Andere figuren die de auteur inspireren, zijn onder meer de Engelse vrijdenker Thomas More en Titus Brandsma, die onder de bezetting probeerde te verhinderen dat katholieke media gingen samenwerken met de Duitsland-getrouwe NSB. De opstellen die hier zijn gebundeld, zijn gebaseerd op lezingen die Hirsch Ballin recentelijk gaf.

Specificaties

Nederlands | 9789021402215 | 150 pagina's

Titel Tegen de stroom : over mensen en ideeën die hoop geven in benarde tijden
Auteur E.M.H. Hirsch Ballin
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij BV, 2016
Overige gegevens 150 pagina's - 21 cm
ISBN 9789021402215
PPN 398405719
Rubriekscode 390.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rechten van de mens; Opstellen ; Visser, Lodewijk Ernst ; Brandsma, Titus ; Kom, Anton de ; More, Thomas
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Rechten van de mens