Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Katoen
Boek

Katoen de opkomst van de moderne wereldeconomie ([2016])/ Sven Beckert, vertaald uit het Engels door Auke van den Berg en Sjaak de Jong voor Bookmakers

Geschiedenis van de katoenteelt, die de aanzet vormde voor wereldwijde industrialisatie en gepaard ging met kolonialisme en slavernij.

Aanwezigheid

Recensie

'Katoen was ook de bakermat van de industrialisering in vrijwel elk [...] deel van de wereld', zo licht de auteur, hoogleraar Amerikaanse geschiedenis aan Harvard, de betekenis toe van het produkt waarmee het ontstaan van de moderne wereldeconomie kan worden beschreven. De opbouw van een katoenimperium als mondiaal samenhangend systeem van kapitaal, mensen, goederen en grondstoffen werd met veel succes in 1860 en daarop volgende jaren ter hand genomen door Europese ondernemers en staatslieden. Het leidde ook tot de 'great divergence', de grote scheidslijn tussen kolonisatoren en gekoloniseerden, tussen Noord en Zuid. Het goed leesbare boek maakt ook de niet-ingevoerde lezer met vele voorbeelden en goede toelichtingen snel vertrouwd met dit wereldomvattend kapitalistische kader. Het werk, met zwart-witillustraties, tabellen, register en uitgebreid notenapparaat, verdient een groot lezerspubliek, ook buiten de kring van professionele historici.

Specificaties

Nederlands | 9789048834600 | 762 pagina's

Titel Katoen : de opkomst van de moderne wereldeconomie
Auteur Sven Beckert
Instelling /Bookmakers, Nijmegen
Secundaire auteur Auke van den Berg ; Sjaak de Jong
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Hollands Diep, [2016]
Overige gegevens 762 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Empire of cotton. - Vintage Books, 2015
ISBN 9789048834600
PPN 401665453
Rubriekscode 386.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Katoenindustrie; Geschiedenis ; Katoen; Economische geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Textielindustrie