Kruimeltje
DVD

Kruimeltje ([2016])/ een film van Maria Peters

Kruimeltje (10), een straatjongen uit Rotterdam, haalt samen met zijn hond Moor allerlei streken uit. Hij loopt weg uit het gesticht voor verwaarloosde kinderen om zijn vader te zoeken. Vanaf ca. 7 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Speelfilm uit 1999 naar het klassieke boek uit 1923 van Chris van Abkoude door Maria Peters (Pietje Bell; De groeten van Mike). In de hoofdrollen spelen Ruud Feltkamp (later te zien in Kees de Jongen), Hugo Haenen en Thekla Reuten. Kruimeltje is een tien jaar oud Rotterdams weesjongetje dat allerlei kattekwaad uithaalt. Samen met zijn hond Moor gaat hij op zoek naar zijn vader. Hans Beerekamp (NRC 8-12-'99) prijst de kwaliteit van de bijrollen en de filmmuziek: 'Kruimeltje is een moedige poging om een familieklassieker te maken, en getuigt van veel fantasie en doorzettingsvermogen. (...) Het is onschuldig en nostalgisch vertier, dat vaak balanceert op de rand van oubolligheid, net als het proza van Van Abcoude.' Jann Ruyters (Volkskrant 9-12-'99): '(...) een vrolijk-nostalgische kerstfilm, vele malen genoeglijker dan Dickens' 'Scrooge' en minder moralistisch. (...) Het is een film vol sentimentele en grappige lekkernijen, die van de bioscoop dat leesplekje bij de verwarming maakt waar je alles om je heen vergeet.' De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste film, beste regie en beste scenario. Vanaf ca. 7 jaar.

Specificaties

Nederlands | 8719372002926

Titel Kruimeltje
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Maria Peters ; Ruud Feltkamp ; Chris van Abkoude
Type materiaal DVD
Uitgave [Utrecht] : Dutch Filmworks, [2016]
Overige gegevens 1 dvd-video (115 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie acteurs onder andere: Ruud Feltkamp. - Nederlands gesproken, Nederlands of Engels ondertiteld - Gebaseerd op het gelijknamige boek van Chris van Abkoude - Oorspronkelijke uitgave: Buena Vista Home Video, 2000 - Videoversie van de gelijknamige film: Nederland : Shooting Star Filmcompany, 1999
ISBN 8719372002926
PPN 405482310
Thematrefwoord Straatkinderen ; Onbekende ouders ; Kattenkwaad ; Rotterdam; 1900-1939
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dvd's