De mythe van het gemiddelde
Boek

De mythe van het gemiddelde succesvol zijn in een wereld vol gelijken ([2016])/ Todd Rose, vertaling [uit het Engels] Theo van der Ster en Aad Markenstein

Pleidooi vanuit een psychologische invalshoek dat juist de verschillen met het 'gemiddelde mensbeeld' die mensen uniek maken, bepalend zijn voor succes.

Aanwezigheid

Recensie

Op allerlei manieren worden we beoordeeld op hoeveel we van het gemiddelde afwijken, in examens, sollicitaties etc. Dit boek toont aan dat elk systeem dat gebaseerd is op een gemiddelde persoon gedoemd is te mislukken en waarom. De auteur (Utah, 1974) is hoogleraar aan de Harvard Graduate School of Education, waar hij les geeft in Educatieve Neurowetenschap. Hij laat zien dat de gemiddelde mens niet bestaat. Zo is er ook geen sprake van een gemiddeld lichaam, het gemiddelde talent, een gemiddelde intelligentie en persoonlijkheid. Hij wijdt zich verder aan de wetenschap van het individu en doet dat niet op eendimensionale wijze. Hij onderscheidt drie principes van individualiteit: het principe van grilligheid - talent is altijd grillig -, het contextprincipe en het sequentieprincipe. Cultuur, context en leefomgeving bepalen ons gedrag. Zo begrijp je beter wat je uniek maakt en hoe je daarmee je voordeel kunt doen. Voorzien van noten en een register. Helder uitgelegd, leerzaam boek. Voor studenten in de psychologie, sociologie, neurologie en andere geïnteresseerden.

Specificaties

Nederlands | 9789400506978 | 271 pagina's

Titel De mythe van het gemiddelde : succesvol zijn in een wereld vol gelijken
Auteur Todd Rose
Secundaire auteur Theo van der Ster ; Aad Markenstein
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Lev., [2016]
Overige gegevens 271 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The end of average. - (c)2016
ISBN 9789400506978
PPN 398091218
Rubriekscode 367.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Individualiteit ; Bedrijfspsychologie ; Psychotechniek
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Individualiteit