Kaneel & olifanten
Boek

Kaneel & olifanten Sri Lanka en Nederlands sinds 1600 ([2016])/ Lodewijk Wagenaar

Geschiedenis van de betrekkingen tussen Nederland en Sri Lanka aan de hand van voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Recensie

Onafhankelijk deel van een serie dat aan de hand van de collecties van het Amsterdamse Rijksmuseum het overzeese mercantiele en koloniale verleden van Nederland op Sri Lanka beschrijft. Behandeld worden de komst van de Nederlanders ruim vierhonderd jaar geleden op Ceylon (Sri Lanka), het rigoureus uitschakelen van het daar al aanwezige Portugal, de niet altijd moreel verheffende machtsgreep op politiek en handelsgebied van de VOC en tal van verhelderende petites histoires. Ruim aandacht voor Nederlandse elementen die nog steeds waarneembaar zijn op het eiland en in de Sri Lankaanse samenleving. Beeldend geschreven in een soepele stijl, afgewisseld met citaten in oud-Nederlands. De auteur is een terzake kundig expert die veel heeft gepubliceerd over het onderwerp. Stevige en verzorgde uitgave. Uitgebreid notenapparaat, bronnen- en literatuurvermelding, lijst van de tweehonderd zwart-wit- en kleurenafbeeldingen, register.

Specificaties

Nederlands | 9789460042737 | 216 pagina's

Titel Kaneel & olifanten : Sri Lanka en Nederlands sinds 1600
Uniforme titel Kaneel en olifanten Landenreeks
Auteur Lodewijk Wagenaar
Instelling /Rijksmuseum, Amsterdam
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Rijks museum, [2016] - Nijmegen : Uitgeverij Vantilt
Overige gegevens 216 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Op achterkant omslag: Publicatie verschijnt in de Landenreeks van de afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789460042737
PPN 399310231
Rubriekscode 939.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Koloniale geschiedenis ; Ceylon; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Koloniale geschiedenis