Dichters van het nieuwe millennium
Boek

Dichters van het nieuwe millennium Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw ([2016])/ Jeroen Dera, Sarah Posman en Kila van der Starre (red.)

Aanwezigheid

Recensie

In deze bundel beschouwingen trachten de schrijvers de Nederlandse en Vlaamse poëzie van de laatste vijftien jaar in kaart te brengen. Daarvoor is een keuze gemaakt uit de dichters die in dit millennium zijn gedebuteerd. Dat levert een veelkleurig landschap op. De poëzie leeft volop in de 21ste eeuw. Dichters manifesteren zich en geven hun dichterschap anders vorm dan voorheen. De opkomst van de nieuwe media zijn daar onmiskenbaar van invloed op geweest. Dichters treden op (schuren tegen het rappen aan) en gaan met elkaar in gevecht (battle). De opbloei van het fenomeen 'Dichters des ... (Vaderlands, Stads- en Streek)' krijgt aandacht, maar ook de meer contemplatieve dichters worden genoemd. In 24 essays wordt uitgebreid aandacht gevraagd voor telkens één gedicht uit het oeuvre van: Barnas, Deckwitz, Jansen, Nasr, Perquin, Schaffer, Tuinman en anderen. Opvallend is de grondige en erudiete aanpak. In de inleiding staat dat de bundel is bedoeld voor liefhebbers en het (hoger) onderwijs. Bevat uitgebreide bibliografie, personalia en personenregister.

Specificaties

Nederlands | 9789460042669 | 320 pagina's

Titel Dichters van het nieuwe millennium : Nederlandse en Vlaamse poëzie in de 21e eeuw
Secundaire auteur Jeroen Dera ; Sarah Posman ; Kila van der Starre
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Vantilt, [2016]
Overige gegevens 320 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789460042669
PPN 398861102
Rubriekscode Nederlands 855
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlandse dichters; Opstellen ; Vlaamse dichters; Opstellen ; Schaffer, Alfred ; Al Galidi, Rodaan ; Boog, Mark ; Nasr, Ramsey ; Buelens, Geert ; Barnas, Maria ; Jansen, Tjitske ; Cox, Eva ; Tuinman, Vrouwkje ; Gelèns, Hélène ; Moors, Els ; Perquin, Ester Noami ; Roelens, Xavier ; Andriessen, Mischa ; Van de Voorde, Tom ; Van Gasse, Lies ; Marsman, Lieke ; Estor, Annemarie ; Lecompte, Delphine ; Deckwitz, Ellen ; Mettes, Jeroen ; Vanhauwaert, Maud ; Graaff, Maarten van der ; Van der Staeten, Bart
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Nederlandse dichters