Romantiek
Boek

Romantiek een Duitse affaire ([2016?])/ Rüdiger Safranski, vertaald [uit het Duits] door Mark Wildschut

Overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van de Duitse romantiek en van de belangrijkste denkers en schrijvers in deze periode, gevolgd door de noodlottige invloed van het romantische denken op de Duitse samenleving.

Aanwezigheid

Recensie

In eerdere boeken over Schiller en Nietzsche heeft de auteur al blijk gegeven van zijn kennis van en betrokkenheid op romantiek en idealisme. Nu heeft hij zich niet op een persoon geconcentreerd, maar op de romantiek als zodanig. Hij doet dit door steeds een persoon centraal te stellen en van daaruit de ontwikkeling van de romantiek te schilderen. Hij begint met Herder en eindigt met Eichendorff en Hoffmann. Goethe wordt in geen hoofdstuk centraal gesteld, maar komt in elk hoofdstuk voor. In een tweede deel vertelt hij over het romantische gevoel dat na het einde van het romantische tijdperk in de Duitse samenleving een bepalende rol heeft gespeeld. Hij betrekt zonder meer de nationalistische gevoelens in de Eerste Wereldoorlog en het nationaal-socialisme op dit romantische levensgevoel. Zo ontstaat een prachtig boek, dat door het vertellende talent van de auteur iedere lezer zal boeien. Safranski schrijft zonder voetnoten, maar toch is dit boek als meer dan populair-wetenschappelijk te typeren. Literatuurlijsten bij elk hoofdstuk onderbouwen de inhoud en tonen ook Safranski's grote belezenheid. Onmisbaar voor iedereen die het tijdperk van de romantiek of het Duitse nationalisme in cultuur en maatschappij wil bestuderen.

Specificaties

Nederlands | 9789045033532 | 416 pagina's

Titel Romantiek : een Duitse affaire
Auteur Rüdiger Safranski
Secundaire auteur Mark Wildschut
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas, [2016?]
Overige gegevens 416 pagina's - 21 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: 2009 - Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Romantik : eine deutsche Affäre. - München : Hanser, 2007
ISBN 9789045033532
PPN 406230919
Rubriekscode Duitsland 943.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Romantiek; Duitsland
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Romantiek