Bergplaas
Boek

Bergplaas een verhaal : de relatie tussen mensen en natuur ([2016])/ Irene van Lippe-Biesterfeld, vertaling: Fransje van Riel ; redactie: Alexander Reeuwijk ; illustraties: Irene van Lippe-Biesterfeld

Verhalen van prinses Irene over mensen, werkzaamheden en natuur op en om het door haar in 1998 gekochte Bergplaas, 5.000 hectare woestijnland in de Karoo-regio in Zuid-Afrika en nu een natuurreservaat, waar ze haar levensfilosofie in harmonie met de natuur en onze innerlijke natuur ook overdraagt aan anderen.

Recensie

In 1998 kocht prinses Irene Bergplaas, 5.000 hectare woestijnland in de Karoo-regio in Zuid-Afrika. Irene wil het leven in harmonie met de natuur en met onze innerlijke natuur op Bergplaas overdragen aan anderen. Ze start cursussen voor natuurgidsen om hen dichter bij de leefwijze van hun voorouders te brengen. Ze waarderen de holistische aanpak. Ook houdt ze retraites voor westerlingen. Het prikkeldraad dat het land verdeelt, gaat weg, zodat de 'natuur haar heelheid kan hervinden'. De stukken uit haar dagboek en andere verhalen gaan over mensen, werkzaamheden, de natuur. Ze vult Bergplaas met wilde dieren en beschrijft hoe ze dichtbij komt. Door de dood van de stier van de handgevoerde wilde elanden (een antilopesoort) die ze op Bergplaas houdt, beseft Irene haar fout: je moet jongen niet bij hun moeder weghalen. Sinds 2015 is Bergplaas een officieel natuurreservaat. Ondanks alle stroomuitval, overstromingen, branden enzovoort is de grootste bedreiging van de wildstand nog altijd de mens: trofeejacht en stropen. Een boek over vriendschappen met mensen en dieren en respect voor het land. Met foto's en tekeningen in zwart-wit en kleur en literatuuropgave.

Specificaties

Nederlands | 9789050115742 | 207 pagina's

Titel Bergplaas : een verhaal : de relatie tussen mensen en natuur
Auteur Irene (prinses der Nederlanden)
Secundaire auteur Fransje van Riel ; Alexander Reeuwijk
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Zeist : KNNV Uitgeverij, [2016]
Overige gegevens 207 pagina's - illustraties - 21 × 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789050115742
PPN 400387166
Rubriekscode 505
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Natuurfilosofie; Verhalen ; Zuid-Afrika; Verhalen ; Karoo; Verhalen
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Natuurfilosofie