Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Het agoramodel
Boek

Het agoramodel de wereld is eenvoudiger dan je denkt ([2016])/ René Gude, samenstelling: Florian Jacobs, Erno Eskens en Peter Henk Steenhuis ; redactie: Babs van den Bergh en Daan Rovers

Filosofische analyse van het sociale bestaan, opgedeeld in verschillende sferen, gekoppeld aan een positieve visie op de samenleving.

Recensie

Toen de 'Filosoof des Vaderlands' René Gude in 2015 overleed, werkte hij nog altijd aan wat zijn hoofdwerk had moeten worden: 'Het agoramodel'. Aangezien hij uiteindelijk zelf niet meer in staat was om het te voltooien, hebben Florian Jacobs, Erno Eskens en Peter Henk Steenhuis de taak op zich genomen om Gudes model verder uit te werken op basis van bestaande teksten en vooral op basis van gesprekken met Gude zelf. Het agoramodel biedt niet alleen een eenvoudig overzicht van ons sociale bestaan, maar bovenal een visie op de samenleving. Gude deelt ons sociale leven in een aantal 'levenssferen' in: privé, privaat, publiek en politiek, welke min of meer corresponderen met 'trainingssferen': religie, sport, kunst en filosofie. Dit boek laat op informele wijze, door middel van een gespreksvorm, Gude zelf aan het woord over zijn model, dat het collectief nieuw elan wil geven boven individualisme en dat zingeving en Bildung (met name in het onderwijs) opnieuw op de agenda wil zetten. Publieksfilosofie op zijn best: leesbaar en tot (zelf)reflectie aanzettend. En boeiend tot de laatste letter.

Specificaties

Nederlands | 9789491693540 | 126 pagina's

Titel Het agoramodel : de wereld is eenvoudiger dan je denkt
Auteur René Gude
Secundaire auteur Florian Jacobs ; Babs van den Bergh
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Leusden : ISVW Uitgevers, [2016]
Overige gegevens 126 pagina's - illustraties - 18 cm
ISBN 9789491693540
PPN 38604242X
Rubriekscode 172
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Levenskunst
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Levenskunst