Maar als je erover nadenkt...
Boek

Maar als je erover nadenkt... een jaar literatuuronderwijs in groepen 7 en 8 van de basisschool (2016)/ Gertrud Cornelissen

Wat is het effect van het praten over boeken op de ontwikkeling van literaire competentie bij kinderen in groep 7 en 8 in het basisonderwijs? Verslag van een onderzoek en praktische tips om hiermee aan de slag te gaan. Voor o.a. leerkrachten en jeugdbibliothecarissen.

Aanwezigheid

Recensie

Rijke, voorbeeldige uitgave als uitkomst van een promotieonderzoek dat een uitnodigend onderwerp kent: een onderwijsonderzoek waarin het effect wordt uitgezocht van een jaar lang lees- en literatuuronderwijs aan kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Bestudeerd is dus het effect van literaire gesprekken met kinderen, naar aanleiding van jeugdliteratuur, op aspecten als beleving, interpretatie, beoordeling en het narratief begrip van tekst en taal. De opzet van het boek is helder. In een theoretisch kader wordt de ontwikkeling naar literaire competentie van achtergrond voorzien. Vervolgens wordt de aanpak van het onderzoek toegelicht. En tot slot worden er op basis van analyse en duiding (voorzichtige) conclusies getrokken en aanbevelingen aangereikt. De publicatie, deel 27 uit de 'Stichting Lezen reeks', eindigt met een samenvatting en met een uitgebreid bijlagenapparaat. Van de hand van een betrokken en bevlogen professional binnen haar vakgebied. Bevat o.a. tabellen en enkele illustraties. Specialistische, maar interessante uitgave, die vlot leest en tal van (inspirerende) handreikingen biedt voor leraren en leerengagement voor kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs. Ook interessant voor jeugdbibliothecarissen die bv. meedoen met Bibliotheek op School.

Specificaties

Nederlands | 9789463010542

Titel Maar als je erover nadenkt... : een jaar literatuuronderwijs in groepen 7 en 8 van de basisschool
Auteur Gertrud Cornelissen
Instelling /Stichting Lezen, Amsterdam
Type materiaal Boek
Uitgave Delft : Eburon, 2016
Overige gegevens X, 371 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave. - Met samenvatting in het Engels
ISBN 9789463010542
PPN 40393513X
Rubriekscode 475.26
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Literatuuronderwijs; Basisonderwijs ; Verder gaan dan te kijken is (boek)
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Literatuur-onderwijs

Relaties/Serie

Stichting Lezen reeks
Boek

Stichting Lezen reeks (2000-...)

vol. dl. 27
Uitgeleend