Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
China, een gids voor de 21e eeuw
Boek

China, een gids voor de 21e eeuw ([2016])/ Frank Pieke, vertaling [uit het Engels]: Ingrid Smeets

"SAMENVATTING" Het hedendaagse China oogt tegelijkertijd vreemd en bekend. De Chinese samenleving creeert vormen van ondernemerschap, sociale organisatie en bestuur die herkenbaar Chinees en tegelijkertijd algemeen voor de moderne wereld zijn. Pieke past in dit boek een unieke, op China gerichte benadering toe, in plaats van uit te gaan van de traditionele westerse vooronderstellingen, wensen of angsten. Elk hoofdstuk begint met een vraag over China en toont aan dat dergelijke vragen gebaseerd zijn op een miskenning van wat China is. Het boek stelt dat China is uitgegroeid tot een unieke neosocialistische samenleving die aspecten van staatssocialisme, neoliberaal bestuur, kapitalisme en snelle mondialisering in zich verenigt. Een beter begrip van deze samenleving helpt ons niet alleen China beter te verklaren, maar gaat ook voorbij oude conceptuele tweedelingen tussen 'West' en 'Oost', zoals die tussen ontwikkelde en zich ontwikkelende maatschappijen, traditie en moderniteit, democratie en dictatuur en kapitalisme en socialisme.Informatie over en visie op de ontwikkelingen in het huidige China en de rol van de Communistische Partij daarbij.

Recensie

Frank Pieke stelt een aantal vragen over China en geeft daar een beredeneerd antwoord op, met veel begrip voor de zienswijze van de Chinezen. Zijn vragen dagen de lezer meteen uit: 'Waarom zal de communistische partij aan de macht blijven?' of: 'Waarom kunnen Taiwan, Tibet en Xinjiang niet onafhankelijk worden?' Toen het leger op 4 juni 1989 de opstand op het Tiananmenplein onderdrukte, dacht hij dat dit het einde zou zijn van de CCP, maar die vond zichzelf telkens opnieuw uit, zorgde voor welvaart en beperkte het geweld nadien tot groepen of individuen die tegen de partij in verzet kwamen. Pieke beschrijft de vele veranderingen in China sinds 1989, hij toont aan hoe veerkrachtig de partij is en hoe de economie blijft groeien, hoewel de groei afneemt, hoe vrij en tegelijk onvrij de Chinezen zijn, hoe de CCP ervoor zorgt dat Taiwan, Tibet en Xinjiang tot de Chinese natie zullen blijven horen en hoe de Chinese diplomatieke en militaire macht blijft toenemen. Pieke is goed op de hoogte van wat in China gebeurt, ook achter de schermen. Zijn boek is vooral geschikt voor specialisten en ook voor mensen die zaken doen met China. De bibliografie is uitsluitend Engelstalig, alsof er in het Nederlands niets degelijks over China is gepubliceerd.

Specificaties

Nederlands | 9789462981874 | 308 pagina's

Titel China, een gids voor de 21e eeuw
Auteur Frank Pieke
Secundaire auteur Ingrid Smeets
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Amsterdam University Press, [2016]
Overige gegevens 308 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave, index - Vertaling van: Knowing China : a twenty-first century guide. - Cambridge : Cambridge University Press, 2016
ISBN 9789462981874
PPN 405472498
Rubriekscode China 994
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen China; Sociaaleconomische beschrijvingen
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord China