Niet in Gods naam
Boek

Niet in Gods naam een pleidooi tegen religieus extremisme en religieus geweld ([2016])/ Jonathan Sacks, vertaling [uit het Engels] WordFlat, Jaap Slingerland

Analyse door de Britse rabbijn van de relatie tussen religie en hedendaags geweld en een pleidooi voor vreedzaam samenleven van joden, christenen en moslims.

Aanwezigheid

Recensie

Mensen die anderen doden op basis van hun geloof, doen dat niet in naam van God, zo betoogt de auteur, een gezaghebbende Britse rabbijn. Als zij een oorlog op religieuze gronden voeren, 'huilt' God. De monotheïstische god van joden, christenen en moslims is in wezen een God van vrede, liefde en gerechtigheid. De hedendaagse werkelijkheid van vervolging en uitmoording van andersgelovigen in diverse delen van de wereld staat met dat geloof echter in schril contrast. De auteur spreekt van 'altruïstisch kwaad', kwaad dat met een zekere blijmoedigheid bedreven wordt voor een heilig doel. In dit boek onderzoekt hij waarom mensen gewelddadig zijn en welke rol religie hierbij speelt. Hij roept aanhangers van de drie monotheïstische godsdiensten op om hun heilige teksten zo te lezen, dat ze niet langer aanleiding geven tot geweld en oorlog. Zij dienen te beseffen dat ze als kinderen van Abraham allen tot dezelfde familie behoren. Een fundamenteel en diepgravend boek. Met eindnoten en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789043527187 | 350 pagina's

Titel Niet in Gods naam : een pleidooi tegen religieus extremisme en religieus geweld
Auteur Jonathan Sacks
Instelling /WordFlat, Utrecht
Secundaire auteur Jaap Slingerland
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Kok, [2016]
Overige gegevens 350 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Not in God's name. - London : Hodder & Stoughton, (c)2015
ISBN 9789043527187
PPN 405033540
Rubriekscode 204
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Geweld; Religieuze aspecten ; Godsdienstfanatisme
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Godsdienstfanatisme