De fanclub
Boek

De fanclub een kwartet uit de buitenwijk (2016)/ Goran Tribuson, vertaling Sanja Kregar

Het leven van een groepje werkloze vijftigers in het hedendaagse Kroatië wordt beheerst door drankzucht en een gevoel van nutteloosheid.

Recensie

Heruitgave (1e uitgave: 2011*) van het boek van een van de grootste hedendaagse Kroatische schrijvers (1948), auteur van tientallen romans, korte verhalen en filmscenario's. Hij is hoogleraar scenarioschrijven aan de Film en Toneelacademie en lid van de Kroatische Academie van Kunst en Wetenschappen en vooral bekend van zijn detectivereeks over inspecteur Nikola Banic. Dit autobiografische boek gaat over een stel 'vrienden', werkloze vijftigers, die in de tweede helft van de twintigste eeuw zijn opgegroeid in de buitenwijk De Gasfabriek. Als een van hen, Rem, een notoire verzamelaar van zeldzaam westers vinyl, een hersentumor krijgt en op sterven ligt, is dat aanleiding voor een bezoek aan het ziekenhuis en herinneringen aan hun jeugd in communistisch Joegoslavië, de burgeroorlog en wat er nu van hun idealen over is. Het is een postmoderne schelmenroman vol antihelden, die door zijn combinatie van intellectualiteit, een grote portie grofgebektheid en misogynie, humor, mannenvriendschap en absurditeit wel een Kroatische versie van 'Trainspotting' van Irvine Welsh lijkt.

Specificaties

Nederlands | 9789492160065 | 199 pagina's

Titel De fanclub : een kwartet uit de buitenwijk
Auteur Goran Tribuson
Secundaire auteur Sanja Kregar
Type materiaal Boek
Editie Tweede Nederlandse uitgave;
Uitgave Amsterdam : KLIN, 2016
Overige gegevens 199 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling uit het Kroatisch - 1e druk Nederlandse uitgave: Zoetermeer : Free Musketeers, (c)2011 - Vertaling van: Klub obozavatelja. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2010
ISBN 9789492160065
PPN 402260813
Genre sociale roman
Thematrefwoord Kroatië ; Mannenleven
Taal Nederlands