Gedichten Gods, of De vergrijpstuiver
Boek

Gedichten Gods, of De vergrijpstuiver (2016)/ A.F.Th. van der Heijden

Lezing waarin de auteur zijn herinneringen aan Kellendonk verbindt met aspecten van hun beider literair werk en met zijn woede en verdriet over het misbruik van kinderen door priesters.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur verbindt zijn herinneringen aan Kellendonk met aspecten van hun beider literaire werk en werkwijzen en met zijn woede en verdriet om wat kinderen is aangedaan door personeel van de Rooms-Katholieke Kerk. Deze verbinding wordt gemaakt door te attenderen op zowel de overeenkomst tussen auteur en Kellendonk in het gebruik van een traditionele vorm als ook hun verschil daarin: Kellendonk de rooms-katholieke liturgie, de auteur het klassieke drama. Het onderwerp van deze nu gepubliceerde voordracht is zowel de 'integricide', zoals de auteur het noemt, op misbruikte kinderen (schepsels ofwel gedichten Gods) door werkers in de Rooms-Katholieke Kerk wereldwijd, als ook de woede en het verdriet erover van de auteur zelf, die drie jaar ervoor zijn zoon verloor door een ongeluk. In barokke ironie met voldoende slapstick suggereert de auteur dat de twee nu levende pausen samen sterk genoeg zijn om hun kerk op te heffen wegens smeerlapperij, met behoud van alle cultuur die zij ook heeft opgeleverd. Aan het eind citeert de auteur Kellendonk: 'er komt geen volgende roman'. De tekst werd in 2014 uitgesproken als de 21ste Kellendonklezing.

Specificaties

Nederlands | 9789023499312 | 109 pagina's

Titel Gedichten Gods, of De vergrijpstuiver
Uniforme titel De vergrijpstuiver
Auteur A.F.Th. van der Heijden
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2016
Overige gegevens 109 pagina's - 20 cm
Annotatie Verschenen ter gelegenheid van de eenentwintigse Frans Kellendonklezing - Oorspronkelijke uitgave: Nijmegen : Faculteit der Letteren, 2014 - Met bibliografie
ISBN 9789023499312
PPN 405077084
Rubriekscode Nederlands 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kellendonk, Frans ; Rooms-Katholieke Kerk; Kritiek
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Kellendonk

Relaties/Serie

Kellendonklezing
Boek

Kellendonklezing ([2002?]-...)

vol. 2014
Uitgeleend