Pauw & Wijnrank
Boek

Pauw & Wijnrank over William Morris en Mariano Fortuny (2016)/ A.S. Byatt, vertaald [uit het Engels] door Huub Stegeman

Vergelijking van het leven en werk van William Morris en Mariano Fortuny, twee multi-ontwerpers/uitvinders uit de negentiende eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

Een essay waarin de auteur twee multikunstenaars/ontwerpers/uitvinders uit de negentiende eeuw met elkaar vergelijkt. De Spaanse Italiaan Mariano Fortuny en de Engelsman William Morris. Mariano legde zich vooral toe op kleding en toneel en Morris op interieurs en textiel. Naast een bespreking van hun werk gaat de auteur omstandig in op de persoonlijke leefomstandigheden van beide mannen en de vrouwen die van invloed zijn geweest op hun werk. De illustraties zijn verhelderend en ondersteunen het verhaal. De auteur zet de beide hoofdpersonen naast elkaar en trekt lijnen tussen hun leef- en werkwijze. Als lezer is het soms lastig deze vergelijkingen te ontwarren. Een schema of tijdsbalk zou daarbij behulpzaam zijn geweest. Mooie, vloeiend geschreven zinnen. Interessant voor lezers met belangstelling in kunst en cultuur en geplaatst in een maatschappelijke historistorische context. Antonia Susan Byatt heeft een dertigtal publicaties op haar naam staan, vooral essays over personen en korte verhalen. In haar romans (drie in het Nederlands) schetst ze een tijdsbeeld door maatschappelijke situaties van mensen te vergelijken en te verbinden. Dit doet zij ook in 'Pauw & Wijnrank'. In 2016 ontving ze de Erasmusprijs voor haar bijdrage aan het genre 'Life writing'.

Specificaties

Nederlands | 9789023436003 | 197 pagina's

Titel Pauw & Wijnrank : over William Morris en Mariano Fortuny
Uniforme titel Pauw en Wijnrank
Auteur A.S. Byatt
Secundaire auteur Huub Stegeman
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2016
Overige gegevens 197 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Peacock & Vine : Fortuny and Morris in life and at work. - london : Chatto & Windus, (c)2016
ISBN 9789023436003
PPN 405076282
Rubriekscode Groot-Brittannië 707.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Morris, William (1834-1896) ; Fortuny y Madrazo, Mariano
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Morris