Free!
Boek

Free! de opkomst en ondergang van een eigenwijs bedrijf ([2017])/ Hans Breukhoven & Juan da Silva, onder redactie van Robert Haagsma

Geschiedenis van Free Record Shop, de door Hans Breukhoven (1946-2017) in 1971 opgerichte keten van muziekwinkels die in 2014 failliet ging.

Aanwezigheid

Recensie

Ze zijn verdwenen uit onze winkelstraten: de winkels van de Free Record Shop, eens de grootste keten van muziekwinkels van ons land. De (onlangs overleden) oprichter/directeur en zijn chef-inkoper blikken in dit boek op een sobere manier terug op de geschiedenis van hun concern. Van de eerste winkel in 1971 tot het faillissement in 2014. Van de jonge rebel in de dichtgetimmerde platenbranche tot een oude rot in een instortende markt. Free groeide gestadig tot een paar honderd winkels in de jaren negentig. Ook in het buitenland was men actief: tot in Costa Rica aan toe! Het ging niet altijd goed. Het prestigeproject Fame in Amsterdam trok wel veel aandacht maar maakte geen winst. Het downloaden via internet betekende ook voor Free het begin van het einde. De cd-markt stortte in. Het bedrijf probeerde door verbreding van het assortiment het tij te keren, maar daardoor vertrok het deskundige muziekpersoneel. Marketingfunctionarissen zonder muziekachtergrond leidden het bedrijf naar de afgrond. Het is allemaal helder beschreven door de mensen die erbij waren. Voor de lezers van 30 jaar en ouder was dit bedrijf een begrip. Er zullen veel mensen zijn voor wie deze bedrijfsgeschiedenis nostalgische herinneringen oproept. Met veel foto's in kleur en zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789045204703 | 187 pagina's

Titel Free! : de opkomst en ondergang van een eigenwijs bedrijf
Auteur Hans Breukhoven
Secundaire auteur Juan da Silva ; Robert Haagsma
Type materiaal Boek
Uitgave Uithoorn : Karakter Uitgevers B.V., [2017]
Overige gegevens 187 pagina's - illustraties - 25 cm
ISBN 9789045204703
PPN 383465397
Rubriekscode 780.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Free Record Shop; Geschiedenis ; Breukhoven, Hans
PIM Rubriek Muziek
PIM Trefwoord Muziekindustrie