De goede lezer
Boek

De goede lezer filosoferen over literatuur ([2016])/ Damon Young, vertaald [uit het Engels] door Sjaak de Jong ; redactionele medewerking Michel Meynen

Beschouwing over lezen als een gave of kunst, met als uitgangspunt dat door de grote nadruk op schrijven en schrijverschap het lezen, als basisvaardigheid van de gebruikers van boeken, niet de aandacht krijgt die het verdient.

Recensie

Uitgangspunt van dit sympathieke boek over lezen is dat door de grote nadruk op schrijven en schrijverschap het lezen niet de aandacht krijgt die het verdient. Lezen wordt algemeen beschouwd als een weinig bijzondere basisvaardigheid, terwijl de betekenis van boeken staat of valt met het verantwoord gebruik dat lezers maken van hun vrijheid. Geletterd zijn is een culturele uitvinding, kunnen lezen is een gave of kunst. In hoofdstukken die gaan over zijn eigen leeservaring laat Young zien dat het goed kunnen lezen nog het best is te vergelijken met het hebben van een deugd. Net als een deugdzaam mens beheerst een goede lezer de kunst het midden te houden tussen eerbied voor een tekst en een kritische houding, tussen opmerkzaamheid en goedgelovigheid, tussen opgaan en afstand nemen. Elk hoofdstuk thematiseert op deze manier een klassieke deugd, hetzij nieuwsgierigheid, trots, geduld, matigheid of rechtvaardigheid. Het boek dat mikt op de gemiddelde lezer, is vlot en zonder overbodig jargon geschreven.

Specificaties

Nederlands | 9789025905620 | 206 pagina's

Titel De goede lezer : filosoferen over literatuur
Auteur Damon Young
Secundaire auteur Michel Meynen ; Sjaak de Jong
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Ten Have, [2016]
Overige gegevens 206 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: The art of reading. - Melbourne University Press, (c)2016
ISBN 9789025905620
PPN 405330421
Rubriekscode 823
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Letterkunde; Filosofische aspecten
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Letterkunde