Kamp
Boek

Kamp autobiografische roman ([2016])/ Angela Rohr, vertaald [uit het Duits] door Izaak Hilhorst ; met een nawoord van Gesine Bey

In 1941 wordt Angela Rohr, auteur en arts, slachtoffer van de Stalinterreur en als volksvijand naar de goelag in Siberie gestuurd waar zij het wetteloze en onmenselijke van de kampen meemaakt.

Aanwezigheid

Recensie

De als Angela Müller in 1890 in het Moravische stadje Znaim geboren expressionist en auteur is lid van de Dada-beweging en arts. Zij verliet, 17 jaar oud, haar ouderlijk huis en leidde een avontuurlijk leven in onder meer Wenen, Parijs en Zürich. Zij gebruikte diverse namen en was drie keer getrouwd. Op het laatst met Wilhelm Rohr, met wie zij in Moskou woonde. Zij onderhield contacten met onder meer de schrijvers Bertold Brecht en Rainer Maria Rilke. Studeerde psychoanalyse bij K. Abraham. Dadaïst H. Ball noemt haar in 'Vlucht uit de tijd': 'tijdens Soiree IV leest Angela H. Chinese sprookjes voor'. In 1941 wordt het echtpaar Rohr als 'volksvijand' slachtoffer van de Stalinterreur. Terwijl Wilhelm sterft, overleeft Angela als arts meerdere kampen, waar zij onder de meest erbarmelijke omstandigheden moet leven en werken. Zij beschrijft met een zekere afstand, zakelijk, met het oog op soms verschrikkelijke en humoristische details en zelfspot het wetteloze en onmenselijke leven in de Siberische goelag. In 1957 wordt ze gerehabiliteerd, ze overlijdt in 1985 in Moskou. Indringend geschreven! Bevat nawoord, fotokatern, tijdtabel en noten.

Specificaties

Nederlands | 9789029506687 | 381 pagina's

Titel Kamp : autobiografische roman
Auteur Angela Rohr
Secundaire auteur Izaak Hilhorst ; Gesine Bey
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, [2016]
Overige gegevens 381 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Lager. - Berlijn : Aufbau Verlag, (c)2015
ISBN 9789029506687
PPN 405340796
Thematrefwoord Gevangenissen ; Siberie
Taal Nederlands