Het purperen land
Boek

Het purperen land ([2016])/ Edna Ferber, vertaling [uit het Engels] Lisette Graswinckel

Een kunstminnende lerares gaat lesgeven aan kinderen van boeren in een Hollandse kolonie in de buurt van Chicago. Ze trouwt met een van hen en werkt hard om voor haar zoon een artistieke carrière mogelijk te maken.

Aanwezigheid

Recensie

Amerikaanse roman, een klassieker, uit 1924, uitgegeven in het kader van schwob.nl (een initiatief van boekhandels, uitgeverijen en leesclubs). Hoewel 'Het purperen land' in 1925 de Pulitzer Prize won, is deze roman niet eerder in het Nederlands vertaald. Edna Ferber (1887-1968) schrijft beeldend, invoelend en met humor over de jonge lerares Selina Peake die eind negentiende eeuw belandt in een kolonie van Hollandse groentekwekers in de buurt van Chicago. De kunstminnende Selina moet erg wennen aan de nuchterheid van de hardwerkende Hollandse boeren. Ze trouwt met de knappe, maar initiatiefloze Pervus DeJong. Na zijn dood runt ze hun boerderij in haar eentje om de door haar gedroomde artistieke carrière van haar zoon Dirk te financieren. Dirk studeert voor architect, maar kiest tot teleurstelling van Selina voor de bankwereld. De roman begint veelbelovend, maar eindigt teleurstellend met een paar stereotiepe karaktertekeningen en een wat brave zwart-witmoraal. Deze roman is weliswaar een klassieker, maar zonder literaire allure en zonder een voor de huidige tijd morele urgentie.

Specificaties

Nederlands | 9789046821459 | 319 pagina's

Titel Het purperen land
Uniforme titel Internationale klassieker
Auteur Edna Ferber
Secundaire auteur Lisette Graswinckel
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam Uitgevers, [2016]
Overige gegevens 319 pagina's - 21 cm
Annotatie Omslag en titelpagina vermelden: "Internationale klassieker" - Vertaling van: So big. - London : Heinemann, 1924
ISBN 9789046821459
PPN 404172482
Genre historische roman
Taal Nederlands