Onschuldig vast
Boek

Onschuldig vast ([2016])/ Ton Derksen

Verslag van een onderzoek naar het aantal gedetineerden dat onschuldig tot gevangenisstraf is veroordeeld, de oorzaken van deze gerechtelijke dwalingen en de moeizame procedure om dergelijke vonnissen te herzien.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek beschrijft de opzet, uitvoering en resultaten van een diepgaand onderzoek naar de hoeveelheid mensen die ten onrechte in de gevangenis zitten (schattingen komen uit op één op de duizend). De auteur, emeritus hoogleraar wetenschapsfilosofie (en inhoudelijk nauw betrokken bij de herziening van het vonnis in de zaak Lucia de B.), komt tot de conclusie dat het Nederlandse strafrechtsysteem lang niet zo goed in elkaar zit als menigeen denkt, mede door de moeilijkheid om tot herziening van 'verkeerde' vonnissen te komen. In het eerste deel komt de theorie aan de orde (de onvermijdelijkheid van rechterlijke dwalingen, de 'favoriete' fouten en de praktische problemen als leugens en bedrog). In het tweede deel volgt de empirische toetsing van de theorie aan de Nederlandse praktijk (inclusief cijfers uit de Verenigde Staten), gevolgd door schattingen van ervaringsdeskundigen. En tot slot wordt bekeken of er oplossingen zijn om het probleem terug te dringen. Met uitgebreide literatuurlijst en eindnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789491693236 | 286 pagina's

Titel Onschuldig vast
Auteur A.A. Derksen
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Leusden : ISVW Uitgevers, [2016]
Overige gegevens 286 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789491693236
PPN 364072334
Rubriekscode 395.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Strafprocesrecht; Nederland; Onderzoek ; Gerechtelijke dwalingen; Nederland; Onderzoek ; Gevangenschap; Nederland; Onderzoek
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Strafprocesrecht