Werelderfgoed Kinderdijk
Boek

Werelderfgoed Kinderdijk molens, water en gemalen ([2016])/ Saskia Groeneboer, Iris van Meer, Isabelle Paz Soldan, Jan Vredenburg

Integraal overzicht van het landschap en waterbeheer, de molens en gemalen, flora en fauna en de toekomst van en rond het molencomplex Kinderdijk.

Aanwezigheid

Recensie

Het beroemde molencomplex Kinderdijk (Zuid-Holland) met negentien molens kreeg in 1997 de status van Unesco werelderfgoed. Het betreft meer dan alleen molens, de gehele bemalingsgeschiedenis van dit gebied, het landschap, de flora en fauna en de cultuurhistorie zorgen voor steeds toenemende bezoekersaantallen. De vier auteurs studeerden architectuurgeschiedenis, geschiedenis, archeologie en kunstgeschiedenis, en publiceerden eerder onder andere over monumenten en landschapszorg, erfgoedstudies, kastelen en dorpskerken. Het boek behandelt de complete geschiedenis van het gebied, de ontwikkeling van het waterbeheer, historie van de waterschappen, de molens (bouw, onderhoud en restauraties) en de gemalen. Ook de waarde van het natuurgebied en de toekomstplannen (inrichting bezoekerscentrum) komen aan bod. Geïllustreerd met veel foto's en historisch beeldmateriaal. Noten, literatuurlijst, verklarende woordenlijst, register van geografische namen en van personen en instellingen en illustratieverantwoording. Interessant voor iedereen met (deel)interesses voor de diverse facetten van dit werelderfgoed.

Specificaties

Nederlands | 9789053455067 | 160 pagina's

Titel Werelderfgoed Kinderdijk : molens, water en gemalen
Instelling /Stichting Werelderfgoed Kinderdijk
Secundaire auteur Saskia Groeneboer ; Iris van Meer ; Isabelle Paz Soldan ; Jan Vredenburg
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Matrijs, [2016]
Overige gegevens 160 pagina's - illustraties - 29 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789053455067
PPN 40705314X
Rubriekscode 718.62
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Molens; Kinderdijk; Geschiedenis ; Molens; Alblasserwaard; Geschiedenis
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Molens

Relaties/Serie

Cultuurhistorische reeks werelderfgoed in Nederland
Boek

Cultuurhistorische reeks werelderfgoed in Nederland (2003-...)

vol. 7
Uitgeleend