Vrij in de kolonie
Boek

Vrij in de kolonie een kolonieroman (2016)/ Daniëlle Schothorst & Rob Hopstaken

De jonge Hans belandt als wees in de kolonie Willemsoord in Drenthe. Historisch verhaal, gevolgd door een geschiedenis van de 'kolonien van weldadigheid' en de huttendorpen daar omheen in Drenthe in de negentiende eeuw.

Recensie

Na een aantal eerdere uitgaven over de Maatschappij van Weldadigheid (1818), een uniek sociaal experiment in de negentiende eeuw met onder andere de koloniën Willemsoord, Wilhelminaoord, Frederiksoord en de gestichten Veenhuizen en Ommerschans in Drenthe en Overijssel, is er dit boek uitgebracht. Het bestaat uit twee delen: het eerste is een roman die gericht is op kinderen, over de hoofdfiguur Hans, die als Dordts wees naar de kolonie Willemsoord wordt gebracht. Daar beleeft hij van alles, maar hij moet overdag werken en 's avonds gaat hij naar school. Het tweede deel is een vlot vertelde geschiedenis van de koloniën en de huttendorpen die daar in de buurt ontstonden die duidelijk op volwassenen is gericht. De kolonieroman is geïllustreerd met tekeningen in kleur van Rob Hopstaken en een overzichtskaart van alle vestigingen in Nederland en België (Merksplas en omstreken). Het historische verhaal is ook rijk aan afbeeldingen met prenten, tekeningen, kaarten en foto's en dergelijke uit archieven en andere instellingen. Het boek is uitgevoerd als keerdruk.

Specificaties

Nederlands | 9789082542301 | 47 pagina's

Titel Vrij in de kolonie : een kolonieroman
Uniforme titel Kolonien van weldadigheid
Auteur Daniëlle Schothorst
Instelling /Stichting Weldadig Oord
Secundaire auteur Wil Schackmann ; Rob Hopstaken
Type materiaal Boek
Uitgave [Frederiksoord] : Stichting Weldadig Oord, 2016
Overige gegevens 47 pagina's - gekleurde illustraties - 27 cm
Annotatie Omslagtitels - Keerdruk met: Kolonien van weldadigheid : 'eene algemeene armeninrichting in het rijk der Nederlanden' / Wil Schackmann. - 49 pagina's
ISBN 9789082542301
PPN 402369904
Rubriekscode 934.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Maatschappij van Weldadigheid
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Armenzorg