Nescio
Boek

Nescio de man die iets miste (2016)/ Rob Bindels, redactie Ben van Melick

Essay over het leven en oeuvre van deze door velen bewonderde schrijver (1882-1961), waarin de unieke kwaliteit van zijn werk van alle kanten wordt belicht.

Recensie

In deze geactualiseerde herdruk, nu als 'Huis Clos essay', van een in 1982 verschenen bijlage bij Vrij Nederland, door Nesciokenner bij uitstek Rob Bindels, wordt in soms moeilijke taal kort en bondig een boeiende en diepgaande analyse gepresenteerd van het korte leven en het kleine oeuvre van de door zeer velen, ook vooraanstaande schrijvers, diep bewonderde schrijver Nescio. Helder wordt het vreselijke gemis van onvervulde verlangens en idealen van deze schrijver geschetst. Dit gemis, het onvervulde in een mensenleven, vormde tevens de ingrediënten voor zijn literaire werk. Door de vlot leesbare teksten en vele rake citaten krijgt de lezer een goed beeld van de verwevenheid van het dagelijks leven, de maatschappelijke positie en het schrijverschap in het literaire werk van Nescio (pseudoniem van J.H.F. Grönloh). Uitgebreide nuttige notenlijst en literatuurverwijzing. Kleine druk. Waardevolle aanvulling op het oeuvre van Nescio en daarom voor liefhebbers van zijn publicaties erg interessant.

Specificaties

Nederlands | 9789079020362 | 79 pagina's

Titel Nescio : de man die iets miste
Uniforme titel Nescio, de man die iets miste
Auteur Rob Bindels
Instelling /Uitgeverij Huis Clos
Secundaire auteur Ben van Melick
Type materiaal Boek
Uitgave Rimburg : Huis Clos, 2016
Overige gegevens 79 pagina's - portret - 20 cm
Annotatie Oplage van 750 exemplaren, waarvan 400 voor het Willem Elsschot Genootschap, WEB-reeks 66 - Grondig herziene, uitgebreide en geactualiseerde herdruk van de oorspronkelijk als geillustreerde kleurenbijlage bij Vrij Nederland (d.d. 5 juni 1982) verschenen editie, ter gelegenheid van de herdenking van de honderdste geboortedag van Nescio - Met literatuuropgave
ISBN 9789079020362
PPN 406762406
Rubriekscode Nederlands 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nescio
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Nescio

Relaties/Serie

Huis Clos essay
Boek

Huis Clos essay (2009-...)

vol. 11
Uitgeleend
Huis Clos-reeks
Boek

Huis Clos-reeks (1986-...)

vol. 62
Uitgeleend