Girls lost
DVD

Girls lost ([2016])/ directed by Alexandra-Therese Keining

De drie vriendinnen Kiki, Momo en Bella (14) worden gepest op school. Door het proeven van het sap van een geheimzinnige plant veranderen ze tijdelijk in jongens, en worden dan heel anders behandeld. Vanaf ca. 15 jaar.

Recensie

Derde speelfilm van de Zweedse Alexandra-Therese Keining (Kiss me), gebaseerd op een young adult-roman van Jessica Schiefauer (niet vertaald). Kim, Momo en Bella zijn drie vriendinnen van 14 jaar die op school gepest worden omdat ze uit de toon vallen. Op een avond drinken ze het sap van een geheimzinnige plant en veranderen dan voor één nacht in jongens, waarbij ze tot hun verbazing veel positiever benaderd worden. De meisjes herhalen deze transformatie een paar keer, waarbij Kim merkt dat ze zich veel prettiger voelt in een jongenslichaam en verliefd wordt op Tony, een stoere en criminele jongen die niets van meisjes wil weten. Maaike Tol (cinemagazine.nl): '(...) de cinematografie situeert het transgender thriller/sprookje in een duister, betoverd landschap. (...) Het eindresultaat is een film die mystiek niet in de weg laat staan van serieuze thema's en daarbij ook de rauwere realiteit van opgroeien in een heteronormatieve maatschappij als trans of queer tiener probeert te tonen. (...)' Bart Koetsenruiter (Volkskrant 20-1-'16): 'Wanneer een sprookjesachtige kans zich aandient die grenzen echt te slechten, blijkt dat niet alleen een voordeel. Mooi, sfeervol en door de jonge cast uitstekend geacteerd opgroeidrama.' Vertoond op IFFR en de Roze Filmdagen. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Zweeds | 8717249483892

Titel Girls lost
Uniforme titel Pojkarna
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Alexandra-Therese Keining ; Tuva Jagell ; Louise Nyvall ; Jessica Schiefauer
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Homescreen, [2016]
Overige gegevens 1 dvd-video (106 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Tuva Jagell, Louise Nyvall, Wilma Holmén. - Zweeds gesproken, Nederlands ondertiteld - Gebaseerd op een roman van Jessica Schiefauer - Videoversie van de film: Zweden, 2015 - Oorspronkelijke titel: Pojkarna
ISBN 8717249483892
PPN 40753430X
Thematrefwoord Transseksualiteit
Taal Zweeds