Het drama van de kwade hoek
Boek

Het drama van de kwade hoek het verhaal van Marijn de Vos, een Zeeuwse kaperzoon ([2016])/ Jacob Starreveld

Het is 1629. De vader van Marijn (13) is door de Spanjaarden gedwongen om kaperkapitein te worden. Dan loopt zijn schip vast op een zandbank en worden vader en zoon gevangengenomen. Vanaf ca. 12 jaar.

Recensie

Het is 1629. De vader van Marijn (13) is door de Spanjaarden gedwongen om kaperkapitein te worden en met een schip de Hollandse en Zeeuwse kusten af te schuimen op zoek naar buit. Als hij een geldtransport overvalt en een flinke geldbuit binnenhaalt, probeert hij daarmee aan de Spaanse overheersers te ontsnappen. Dan loopt zijn schip vast op een zandbank en worden hij en zijn zoon gevangengenomen. Maar waar is het geld gebleven? Historisch goed gedocumenteerd verhaal, dat zich afspeelt tijdens de Tachtigjarige oorlog en een interessant beeld geeft van de zeestrijd tussen Spanje en Nederland. Tevens wordt veel informatie verstrekt over de Duinkerker kapers, die in die tijd een ware plaag vormden voor de handel en visserij. Hoofdpersoon is Marijn, die ongewild bij de kaapvaart wordt betrokken, maar zich niet kan verenigen met het geweld en het onrecht en daardoor op gespannen voet met zijn vader komt te staan. Het taalgebruik is goed en er zijn redelijke identificatiemogelijkheden. Een aantal eenvoudige, bijpassende zwart-witillustraties. 'De sluwaard van Veere' (1989) is als uitgangspunt voor dit verhaal gebruikt. Voor historisch geïnteresseerden vanaf ca. 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789461539892 | 230 pagina's

Titel Het drama van de kwade hoek : het verhaal van Marijn de Vos, een Zeeuwse kaperzoon
Auteur Jacob Starreveld
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2016]
Overige gegevens 230 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Oorspronkelijke titel met illustraties van Alex de Wolf: De sluwaard van Veere. - Amsterdam : Ploegsma, (c)1989
ISBN 9789461539892
PPN 40441513X
Genre historische roman
Thematrefwoord Tachtigjarige Oorlog ; Vader-zoon relatie
Taal Nederlands