Blijf de aarde trouw
Boek

Blijf de aarde trouw pleidooi voor een nietzscheaanse terrasofie (2016)/ Henk Manschot, redactie Henk Hoeks ; eindredactie Mayke van Dieten

Filosofisch betoog over de cultuuromslag die wij als mensheid moeten maken om ons een ecologische levenskunst eigen te maken teneinde de ecologische crisis te keren.

Aanwezigheid

Recensie

De ecologische crisis dwingt ons om ons radicaal te bezinnen op het leven dat we tot nu toe hebben geleid, tot een herwaardering van alle waarden. De tijd is rijp voor een ethiek van ecologische solidariteit en een wereldburgerschap dat daaraan uitdrukking geeft. Met dit boek wil de auteur een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van een nieuwe wijsheid van het leven op Aarde. Leidraad is Nietzsches pleidooi voor een levensstijl die 'geaard' is en waarin de natuur intens en bewust onderdeel kan worden van het leven. In het eerste deel van het boek gaat de auteur na op welke wijze de directe, lijfelijke ervaring in Nietzsches filosofie doorwerkt. In deel twee reflecteert de auteur op thema's die kunnen bijdragen tot een ecologische filosofie waarin mensen zich verbinden met de Aarde en zich deel weten van het grotere levensproces. De opdracht die het nieuwe humanisme meekrijgt, is zichzelf doelen te stellen om waarden van pluraliteit en diversiteit concreet in te vullen en als verantwoordelijke bewoners van de Aarde de planeet te delen met al het andere leven op Aarde. Met eindnoten en een literatuuroverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789460042904 | 205 pagina's

Titel Blijf de aarde trouw : pleidooi voor een nietzscheaanse terrasofie
Auteur Henk Manschot
Secundaire auteur Henk Hoeks ; Mayke van Dieten
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Vantilt, 2016
Overige gegevens 205 pagina's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789460042904
PPN 404324959
Rubriekscode 614.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ecologische leefwijze
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Ecologische leefwijze

Relaties/Serie

Kristalpaleis
Boek

Kristalpaleis reeks voor eigentijdse filosofie (2009-...)

vol.
Uitgeleend