Vergilius' bijentuin
Boek

Vergilius' bijentuin ([2016])/ vertaald [uit het Latijn] en toegelicht door Marguerite Prakke, redactie: Rolf Roos ; eindredactie: Anneke Brouwer en Nico van der Werl ; kaarten: Machiel van Wijngaarden

Vertaling van het leerdicht 'Bijentuin' van de Romeinse dichter Vergilius (70-19 v.Chr.), met inleiding over het belang van bijen en landbouw in de Romeinse tijd en toelichting over bijen(teelt) in de oudheid op basis van teksten van andere schrijvers uit het begin van onze jaartelling.

Recensie

Vertaling van het leerdicht 'Bijentuin' van de Romeinse dichter Vergilius (70-19 v.Chr.). In de inleiding wordt ingegaan op het belang van bijen en landbouw in de Romeinse tijd, gevolgd door het gedicht en het hoofdstuk 'Op bijencursus bij de Romeinen' (op basis van teksten over bijen en bijenhouden van andere schrijvers uit het begin van onze jaartelling). Het geheel geeft een mooi inzicht in de bijenteelt in de oudheid, waardoor nagegaan kan worden of onze kennis van en omgang met bijen daarna veel is gewijzigd. De auteur en vertaalster maakte in 2007 al een zeer leesbare vertaling van het leerdicht 'Over de natuur' van Lucretius*. Zij is ook actief als imker. Met uitgebreid verklarend register van de in het gedicht genoemde plaatsnamen, personen, goden, planten en dieren. Bevat o.a. prachtige plantenillustraties in kleur uit het medische kruidenboek van Dioscorides, een Griekse arts uit de eerste eeuw. Met kaart van de door Vergilius genoemde rivieren, streken en steden in het Romeinse rijk en kaart met de huidige verspreiding van ondersoorten van de honingbij. Een mooi verzorgde uitgave over het verhaal van de bijen dat helemaal nog niet zo antiek lijkt. Het boek wekt ontzag en waardering voor de woorden van Vergilius en de zeer leesbare vertaling en toelichting van Prakke.

Specificaties

Nederlands | 9789082433616 | 123 pagina's

Titel Vergilius' bijentuin
Uniforme titel Bijentuin
Auteur Marguerite Prakke
Secundaire auteur Vergilius ; Rolf Roos ; Machiel van Wijngaarden
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Uitgeverij Natuurmedia, [2016]
Overige gegevens 123 pagina's - illustraties - 26 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789082433616
PPN 398501424
Rubriekscode 634.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bijenteelt; Carthago ; Bijenteelt; Gedichten
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Bijenteelt