Somme
Boek

Somme de slag aan de Somme 1916 en de crisis van shellshock (2016)/ Taylor Downing, vertaling [uit het Engels]: Theo Gaasbeek

Onderzoek naar het voorkomen en erkennen van shellshock onder de Britse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog aan de Somme, toen deze posttraumatische stressstoornis aanvankelijk werd beschouwd als lafheid en streng bestraft.

Aanwezigheid

Recensie

De auteur is verbonden aan het Imperial War Museum, maakte meer dan tweehonderd documentaires en schreef boeken. Dit werk is een onderzoek naar het voorkomen en erkennen van shellshock door de Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nu bekend als PTSS, posttraumatische stressstoornis: geestelijk letterlijk volkomen en irreparabel kapot zijn van wat je meemaakte en daardoor niet meer kunnen functioneren. Door de Britse vrijwilligersbataljons (vaak vrienden en collega's die elkaar al jaren kenden) meer gevreesd dan amputatie van een been; door de generaals die vaak enige kilometers achter de linies bleven vaak verward met lafheid, een misdaad die ernstig bestraft werd. Totdat hele legeronderdelen ermee besmet werden. Hij illustreert dit met een indringend en precies verslag van de veldslag aan de Somme, zomer 1916, die tot doel had de impasse te doorbreken, met letterlijk honderdduizenden doden. Daarnaast hoe na 1918 de slachtoffers van shellshock werden afgescheept met een ontoereikend pensioentje. Gemakkelijk leesbaar, boeiend, betrokken en deskundig, met bronnenlijst, literatuurlijst. Geen jargon.

Specificaties

Nederlands | 9789045320489 | 376 pagina's

Titel Somme : de slag aan de Somme 1916 en de crisis van shellshock
Auteur Taylor Downing
Secundaire auteur Theo Gaasbeek
Type materiaal Boek
Uitgave Amersfoort : BBNC uitgevers, 2016
Overige gegevens 376 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties, kaart - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Breakdown. - Little, Brown, 2016
ISBN 9789045320489
PPN 407886605
Rubriekscode 927.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slag aan de Somme
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Wereldoorlog I