Grote denkers
Boek

Grote denkers ([2017])/ The School of Life, vertaling [uit het Engels] Susan Ridder ; geïllustreerd door Stuart Patience

Overzicht van het leven en werk van zo'n zestig filosofen, kunstenaars en wetenschapsbeoefenaars, met de nadruk op de relevantie van hun gedachtegoed voor het dagelijks leven.

Aanwezigheid

Recensie

Bij The School of Life staat naar eigen zeggen het ontwikkelen van emotionele intelligentie centraal. Geput wordt uit filosofische en andere culturele bronnen. Het resultaat is dat mensen aan het denken worden gezet over thema's die de kwaliteit van leven bepalen. Een soort levenskunstfilosofie dus. In het boek 'Grote denkers', een stevig gebonden boek van bijna 500 pagina's, gedrukt in kleur, presenteert The School of Life zijn 'canon' van invloedrijke denkers. Het boek bevat een selectie van zestig belangrijke filosofen, politieke denkers, sociologen, psychologen, kunstenaars en schrijvers. De teksten vatten de belangrijkste ideeën van de betreffende denker samen, het gaat hier dus niet om een verzameling selecties uit primaire bronnen. Het geheel staat sterk onder invloed van nutsdenken: alleen die denkers en hun ideeën worden gepresenteerd die nu nog praktisch nut hebben voor ons dagelijks leven. Het geheel zet zich sterk af tegen academische filosofie, die als snobistisch, wereldvreemd, pedant en arrogant wordt neergezet. Alle teksten zijn door anonieme auteurs geschreven. De inhoudelijke kwaliteit van dit boek is matig en het mag eigenlijk geen filosofie heten, maar het zal een breed publiek aanspreken.

Specificaties

Nederlands | 9789038802336 | 476 pagina's

Titel Grote denkers
Instelling The School of Life
Secundaire auteur Stuart Patience ; Susan Ridder
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nijgh & Van Ditmar, [2017]
Overige gegevens 476 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Great thinkers. - London : The School of Life Press, 2016
ISBN 9789038802336
PPN 405350546
Rubriekscode 903.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Filosofen; Canon ; Sociologen; Canon ; Psychotherapeuten; Canon
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Filosofie