De zaak Menten
DVD

De zaak Menten ([2017])/ regie Tim Oliehoek

Het verhaal over de ontmaskering van de Blaricumse miljonair Pieter Menten (1899-1987) als oorlogsmisdadiger door journalist Hans Knoop.

Recensie

Driedelige dramaserie van Tim Oliehoek (Celblok H; Chez nous), gebaseerd op het boek* van Hans Knoop. In 1976 krijgt journalist Hans Knoop van het aan de Telegraaf gelieerde weekblad Accent de tip dat de rijke Blaricumse kunstverzamelaar Pieter Menten een oorlogsmisdadiger is. Hij zou in Polen als SS'er veel Joden hebben laten vermoorden en een grote hoeveelheid geroofde kunst hebben meegebracht naar Nederland. Knoop bijt zich in de zaak vast. Guy Clemens (Het land van Lubbers) speelt Knoop, Aus Greidanus is Menten, verder zien we onder meer Noortje Herlaar en Carine Crutzen. Wilfred Takken Han Lips (Parool 24-11-'16): '(...) de vlotte vertelwijze en het fraaie tijdsbeeld (...) Hoewel die afloop bekend is, is ook De Zaak Menten weer een spannende en goed gemaakte serie over het recente verleden. (...)' Frank Heinen (Volkskrant 8-12-'16) ziet een paar kleine minpunten, waaronder de nadrukkelijke muziek, maar ook: '(...) er viel vooral veel plezier te beleven. Aan het spel van Guy Clemens bijvoorbeeld en aan dat van Aus Greidanus (..)'.

Specificaties

Nederlands | 8711983965225

Titel De zaak Menten
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Tim Oliehoek ; Guy Clemens ; Aus Greidanus ; Noortje Herlaar ; Hans Knoop
Type materiaal DVD
Uitgave [Hilversum] : Just Entertainment, [2017]
Overige gegevens 1 dvd-video (3 x 50 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Guy Clemens, Aus Greidanus, Noortje Herlaar, Carine Crutzen. - Nederlands gesproken - Gebaseerd op het boek van Hans Knoop - Videoversie van de televisieserie voor Omroep Max: Nederland : NKL Film & TV, 2016
ISBN 8711983965225
PPN 408155671
Thematrefwoord Menten-proces
Taal Nederlands