Agent Tricycle: Dusko Popov
Boek

Agent Tricycle: Dusko Popov de extraordinaire dubbelspion in de Tweede Wereldoorlog (2016)/ Larry Loftis, vertaling [uit het Engels]: Rob Pijpers

Biografie van de Servische dubbelspion (1912-1981), die tijdens de Tweede Wereldoorlog zowel voor de Duitsers, voor de Britten als voor de Amerikanen werkte en mede model stond voor James Bond van Ian Fleming.

Aanwezigheid

Recensie

Een van de meest spraakmakende dubbelspionnen tijdens de Tweede Wereldoorlog was de in Servië geboren Dusan 'Dusko' Miladoroff Popov (1912-1981). Popov sprak vijf talen, was doctor in de rechten en was van rijke komaf; hij was een ervaren reiziger en had toegang tot de hoogste kringen. Hij spioneerde uiteindelijk zowel voor de Duitse Abwehr, voor de Engelse inlichtingendiensten MI5 en MI6 als voor de Amerikaanse FBI. Het leverde hem de bijnaam 'Tricycle' op, de 'driewieler'. Popov was onder meer actief in Portugal, Spanje, Engeland en de Verenigde Staten. De Amerikaanse advocaat en adjunct-hoogleraar rechten Larry Loftis beschrijft in dit non-fictieboek het leven en de gevaarlijke belevenissen van de Servische playboy, die bij het uitbreken van de oorlog onverwachts terechtkomt in de schimmige wereld van de spionage. Het boek leest als een thriller. Jaren later zou oud-inlichtingenofficier en auteur Ian Fleming zijn beroemde romanfiguur James Bond voor een groot deel baseren op het leven van deze Popov. Met zwart-witafbeeldingen, bijlagen, eindnoten en literatuurlijst; helaas geen register. Een aanrader.

Specificaties

Nederlands | 9789045320168 | 397 pagina's

Titel Agent Tricycle: Dusko Popov : de extraordinaire dubbelspion in de Tweede Wereldoorlog
Uniforme titel Agent Tricycle
Auteur Larry Loftis
Secundaire auteur Rob Pijpers
Type materiaal Boek
Uitgave Amersfoort : BBNC uitgevers, 2016
Overige gegevens 397 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Into the lion's mouth. - (c)2016
ISBN 9789045320168
PPN 407886028
Rubriekscode 399.62
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Spionage; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Spionage