Leven in tijden van versnelling
Boek

Leven in tijden van versnelling een pleidooi voor resonantie ([2016])/ Hartmut Rosa, vertaling [uit het Duits]: Huub Stegeman ; bezorging: Marli Huijer

Pleidooi voor resonantie: het zich openstellen voor ervaringen in de natuur, de kunst en religie die zorgen voor een betere relatie met de wereld, wat tegenwicht moet bieden aan maatschappelijke versnelling en vervreemding.

Aanwezigheid

Recensie

De belangrijkste vraag die in dit boek wordt gesteld, is die naar het goede leven in een tijd van maatschappelijke versnelling en vervreemding. Een vraag die de sociale filosofie, sociologie en politicologie zouden moeten stellen om het maatschappelijk debat hierover te bevorderen, omdat deze verschijnselen ons verhinderen een goed leven te leiden. Om daar verbetering in aan te brengen pleit de auteur voor resonantie, dat wil zeggen het tegenovergestelde van vervreemding: ervaringen die worden gevonden in de natuur, kunst en religie en de grondslag vormen voor een geslaagde relatie met de wereld. Ten onrechte wordt de Duitse socioloog Hartmut Rosa, hoogleraar aan de Universiteit van Jena, wel 'onthaastingsgoeroe' genoemd. Onthaasten is weliswaar ook gericht op het goede leven, maar zonder dat het een maatschappijkritische manier is van in-de-wereld staan. Daarom heeft dit boek de lezer iets anders, en meer, te zeggen dan bijvoorbeeld 'Stil de tijd' (2009) van Joke Hermsen. Deze Nederlandstalige editie is bezorgd door Marli Huijer, die zich ook met het onderwerp 'tijd' heeft beziggehouden.

Specificaties

Nederlands | 9789089534651 | 156 pagina's

Titel Leven in tijden van versnelling : een pleidooi voor resonantie
Auteur Hartmut Rosa
Secundaire auteur Huub Stegeman ; Marli Huijer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2016]
Overige gegevens 156 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Alienationa and accelleration. - Suhrkamp Verlag, (c)2013
ISBN 9789089534651
PPN 404005918
Rubriekscode 905.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Cultuurfilosofie
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Cultuurfilosofie