Het verlaten land
Boek

Het verlaten land (2016)/ Mouloud Mammeri, vertaald [uit het Frans] door Hester Tollenaar ; met een nawoord van Asis Aynan

Een vriendenkring van jonge Algerijnen in een traditioneel Algerijns dorp ziet de samenhang van hun gemeenschap verbrokkelen in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Recensie

Mouloud Mammeri (1917-1989; gerenommeerd schrijver en wetenschapper) beschrijft bij monde van verteller Mokrane zijn Kabylische geboortegrond (noordoost- Algerije) en bevolking voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wekt daarmee een besloten gemeenschap tot leven en maakt de toenemende ontwrichting ervan in velerlei opzicht duidelijk. De paradijselijke jeugd van een vriendenkring, de samenkomsten op zolder, hun liefdes, hun groei naar volwassenheid en de verbrokkeling van de groep vormen de bepalende hoofdlijn, pakkend ingekleurd met seizoenswisselingen, conventies, rituelen en invloeden van buitenaf. De dienstplicht - Algerije is op dat moment nog een Frans protectoraat - onttrekt veel mannen aan het arbeidsproces en ondergraaft daarmee de samenhang en de levensstandaard van de gemeenschap. Is er nog hoop? Aldus spiegelt de individuele groei zich in de maatschappelijke realiteit, maar verschilt de beleving al naar gelang het plaats- en tijdsperspectief. De impact van de socio-politieke lading van deze ontwikkelingsroman moge dan wisselen, de literaire waarde blijft ondubbelzinnig hoog.

Specificaties

Nederlands | 9789491921247 | 224 pagina's

Titel Het verlaten land
Auteur Mouloud Mammeri
Secundaire auteur Hester Tollenaar ; Asis Aynan
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Jurgen Maas, 2016
Overige gegevens 224 pagina's - 20 cm
Annotatie Vertaling van: La colline oubliée. - Paris : Éditions Plon, 1952
ISBN 9789491921247
PPN 405467575
Taal Nederlands

Relaties/Serie

De Berberbibliotheek
Boek

De Berberbibliotheek (2011-2019)

vol.
Uitgeleend