Kunst als koopwaar
Boek

Kunst als koopwaar hoe de cultuurpolitiek uit Nederland verdween (november 2016)/ Frans Becker & Paul Kalma, met medewerking van Nienke van Heukelingen

"De verstandhouding zoals die tussen de wereld van politiek en cultuur bestond, is de afgelopen decennia in het ongerede geraakt. Het cultuurpolitieke debat versmalde tot de verdeling van publieke middelen, zoals de prestaties van kunstenaars en culturele instellingen steeds meer afgemeten werden aan instrumentele criteria als publieksbereik en ondernemerschap. Het kabinet-Rutte I voerde zware bezuinigingen door, die Rutte II (inclusief de PvdA) niet heeft gerepareerd. Kunst en cultuur zijn, behalve door politieke nalatigheid, ook door onstuimige ontwikkelingen op economisch gebied onder druk komen te staan. Het marktdenken van overheidswege beneemt het zicht op de processen van commercialisering en machtsconcentratie die in het cultuurdomein gaande zijn. Het is hoog tijd, concluderen de auteurs, dat de sociaaldemocratie weer inspiratie gaat zoeken bij haar rijke cultuurpolitieke traditie"Jaarboek van de Wiardi Beckman Stichting gewijd aan de toenemende commercialisering van kunst en cultuur.

Aanwezigheid

Recensie

In acht hoofdstukken wordt eerst de culturele traditie van de sociaaldemocratie beschreven, dan de toenemende druk op de culturele sector door het toepassen van marktmechanisme, commercieel denken en toenemende bezuinigingen. Belicht worden de grote beleidsveranderingen in kabinet Rutte-I, met grote bezuinigingen op kunst/cultuur en een sterk commercieel denken. Het zesde hoofdstuk is gewijd aan de commercialisering van het boekenvak. Ten slotte pleiten auteurs en doen voorstellen voor een beleid dat aansluit op de sociaaldemocratische traditie en een actieve cultuurpolitiek. Korte interviews met dertien kunstenaars en cultuurdragers die deze visie delen, onder andere schrijver Huub Wijffels en tenor Marcel Reijans, zijn opgenomen. De vroegere adjunct-directeur en directeur van de Wiardi Beckman Stichting nemen in dit 37ste jaarboek van de stichting stelling tegen de toenemende commercialisering van kunst en cultuur. Ze doen dat overtuigend, goed onderbouwd met argumenten en pleiten voor meer overheidsbemoeienis en cultuurpolitiek. Belangrijk voor wie betrokken is bij kunst-/cultuurbeleid.

Specificaties

Nederlands | 9789461644206 | 227 pagina's

Titel Kunst als koopwaar : hoe de cultuurpolitiek uit Nederland verdween
Auteur Frans Becker
Secundaire auteur Paul Kalma ; Nienke van Heukelingen
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Amsterdam : Van Gennep, november 2016
Overige gegevens 227 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789461644206
PPN 401257827
Rubriekscode 497
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Cultuurbeleid; Nederland; 2006-2015 ; Kunstbeleid; Nederland; 2006-2015
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Cultuurbeleid

Relaties/Serie

WBS jaarboek ...
Boek

WBS jaarboek ... (2005-...)

vol. 37
Uitgeleend