Leven en lot
Boek

Leven en lot (november 2016)/ Vasili Grossman, vertaald uit het Russisch door Froukje Slofstra

Tijdens de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog worden gewone, bange mensen in Rusland verleid tot allerlei kleine, banale vormen van verraad.

Aanwezigheid

Recensie

Een van de grote en indrukwekkende romans van de Russische twintigste-eeuwse literatuur. Het boek, dat de toestand in de concentratiekampen en oorlogsscènes als de slag van Stalingrad beschrijft, maar zich, net als Tolstojs 'Oorlog en vrede', ook richt op het leven van individuen, is geschreven in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Voordat het kon worden gepubliceerd, werd het manuscript in beslag genomen door de KGB. De autoriteiten waren doodsbenauwd voor de schok die de roman teweeg zou kunnen brengen: stalinisme en nationaalsocialisme werden door Grossman (1905-1964) op één lijn gesteld. Lang na Grossmans dood dook er een tweede manuscript van het boek op dat naar het Westen werd gesmokkeld. Thans trekt het, zowel in het Westen als in Rusland zelf, een groot aantal lezers. Een fenomenale roman in de Russische klassieke traditie, die bovendien uitstekend is vertaald. Met noten, stamboom, lijst belangrijkste personages, kaarten, nawoord, Grossmans brief aan Chroesjtsjov en verantwoording. Geschikt voor een groot publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789460034428 | 959 pagina's

Titel Leven en lot
Auteur Vasili Grossman
Secundaire auteur Froukje Slofstra
Type materiaal Boek
Editie Tiende druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Balans, november 2016
Overige gegevens 959 pagina's - kaarten - 23 cm
Annotatie Omslagtitel: Leven & lot - Met literatuuropgave - Vertaling van: Zizn' i sud'ba. - 1989. - Oorspronkelijke uitgave: Lausanne : L'Âge d'Homme, 1980
ISBN 9789460034428
PPN 40724851X
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Rusland; Wereldoorlog II
Taal Nederlands