Een beeld van een kind
Boek

Een beeld van een kind de ontwikkeling en opvoeding van het kind in historisch perspectief ([2016])/ Willem Koops

Cultuurhistorische benadering van het beeld van het kind, zijn ontwikkeling en opvoedbaarheid door de eeuwen heen, aangevuld met de wetenschappelijke en maatschappelijke visie op het kind.

Recensie

Centraal in deze erudiete en kritische studie staat de samenhang tussen enerzijds de geschiedenis van het kind en de studie van het kind in de ontwikkelingspsychologie en pedagogiek. Hoe werd over het kind gedacht voordat de wetenschap (kwalitatief en kwantitatief) zich ging bezinnen op (de ontwikkeling en opvoeding van) het kind? De auteur, een internationaal gerespecteerd hoogleraar ontwikkelingspsychologie met een grote staat van dienst binnen de wetenschap, staat in zijn benadering van het beeld van het kind door de tijd heen een cultuurhistorische aanpak voor. Daarbij illustreert hij zijn betoog met veelzeggende (tijdsgebonden) beelden over kinderen, hun ontwikkeling en opvoeding. De auteur heeft veertig pagina's literatuur in zijn studie verwerkt! Mede daardoor heeft dit imposante boek een belangrijke naslagfunctie over het wetenschappelijk discours, stromingen en vergeten pedagogen, zoals M.J. Langeveld. Voor ouders, opvoeders, studenten en onderzoekers die het kind in een betekenisvolle context willen begrijpen.

Specificaties

Nederlands | 9789058755810 | 424 pagina's

Titel Een beeld van een kind : de ontwikkeling en opvoeding van het kind in historisch perspectief
Auteur Willem Koops
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2016]
Overige gegevens 424 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789058755810
PPN 404005608
Rubriekscode 416.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Ontwikkelingspsychologie; Cultuurgeschiedenis ; Pedagogiek; Cultuurgeschiedenis ; Kinderen; Beeldvorming; Geschiedenis
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Ontwikkelings-psychologie