Ik puber.
Boek

Ik puber. ([2016])/ samenstelling: Ellen Martens en Door Fransen, fotografie: Ellen Martens ; interviews: Door Fransen, Rutger Leistra en Ellen Martens ; eindredactie: Anniek van den Brand

Ruim veertig jongeren van 15 jaar vertellen hoe het is om puber te zijn. Met paginagrote portretfoto's in kleur. Vanaf ca. 14 jaar.

Recensie

De opzet van dit handzame boek is eenvoudig maar doeltreffend. Van ruim veertig 15-jarige pubers zijn paginagrote portretfoto's gemaakt. Vervolgens wordt van elk van hen in de ik-vorm een inkijkje gegeven in hun leefwereld. Dat gebeurt op één pagina, in een groot lettertype, die geheel of gedeeltelijk gevuld is met tekst in alinea's. Ze vertellen onder andere over hun dromen, wat ze bezighoudt, hoe uiterlijk hun leven bepaalt, uit welke gezinssituatie ze komen, welke rol religie speelt en natuurlijk hoe zij hun puberteit beleven. Door de diversiteit in personen met al hun verschillende achtergronden ontstaat grofweg een beeld van de puber van nu met alle (on)zekerheden die daarbij horen. Het is een verzorgd boek met sterke fotografie en teksten waarin pubers veel herkenning kunnen vinden, terwijl volwassenen in aanraking komen met een leefwereld die al lang achter hun ligt. De teksten zijn geschreven op basis van interviews; een klein kritiekpuntje is dat ze daardoor soms wat te eentonig gestileerd zijn qua taalgebruik. De kern van de verhalen blijft echter krachtig op een manier die een diepe indruk achterlaat. Terwijl veel boeken over de puberteit ingaan op de praktische kanten/veranderingen, voegt dit boek juist iets toe door de inkijk in de belevingswereld. Vanaf ca. 14 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789462261891

Titel Ik puber.
Secundaire auteur Ellen Martens ; Door Fransen ; Anniek van den Brand
Type materiaal Boek
Uitgave [Eindhoven] : Uitgeverij Lecturis, [2016]
Overige gegevens 164 ongenummerde pagina's - portretten - 20 cm
ISBN 9789462261891
PPN 407391754
Rubriekscode 416.25
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Pubers; Interviews
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Pubers