Geliefd en gevaarlijk
Boek

Geliefd en gevaarlijk het aangrijpende verhaal van Loubna Abidar ([2017])/ Marion van Renterghem, vertaling [uit het Frans]: Liesbeth Timmers

Autobiografie van de Marokkaanse actrice (1985) die naar aanleiding van haar rol in een controversiele speelfilm werd bedreigd en haar geboorteland moest ontvluchten.

Recensie

Met behulp van ghostwriter Marion van Renterghem doet de Marokkaanse actrice Loubna Abidar (1985) haar verhaal over haar jeugd, waarin zij door haar vader mishandeld en misbruikt werd. Door een tomeloze ambitie en met behulp van vrienden wist zij actrice te worden, ook al was dat niet gepast voor een vrouw binnen de tradities van een islamitisch land. Zij moest talloze obstakels overwinnen om haar doel te bereiken en doet daar openhartig verslag van. Als zij vervolgens de hoofdrol speelt in een film over prostituees en deelneemt aan een naaktscene, wordt het leven in haar vaderland haar onmogelijk gemaakt. Ze word gehaat en verguisd door haar landgenoten, die van mening zijn dat zij Marokko en de manier van leven in een moslimland beledigd heeft. Sindsdien woont zij in Frankrijk. Zij wil met haar verhaal steun bieden aan vrouwen die leven in een traditionele cultuur, om hun te tonen dat ook zij los kunnen breken uit het rolpatroon dat hen opgelegd is. Tevens houdt zij een pleidooi voor de ware islam en verwerpt ze het fundamentalisme.

Specificaties

Nederlands | 9789462984318 | 123 pagina's

Titel Geliefd en gevaarlijk : het aangrijpende verhaal van Loubna Abidar
Auteur Loubna Abidar
Secundaire auteur Marion Van Renterghem ; Liesbeth Timmers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : AUP, [2017]
Overige gegevens 123 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: La dangereuse. - Éditions Stock, (c)2016
ISBN 9789462984318
PPN 410240419
Rubriekscode Marokko 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Vrouwen; Marokko; Verhalen ; Abidar, Loubna; Autobiografieën
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vrouwen