Maangloed
Boek

Maangloed roman ([2017])/ Michael Chabon, vertaald [uit het Engels] door Gerda Baardman, Jan de Nijs en Tjadine Stheeman

Een man vertelt op zijn sterfbed aan zijn kleinzoon over zijn leven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog die in verschillende opzichten zijn leven heeft getekend.

Aanwezigheid

Recensie

De Amerikaanse auteur (1963) verbindt in deze roman een Joodse familiegeschiedenis met grote gebeurtenissen uit de twintigste eeuw zoals de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en de ruimtevaart. Aan het sterfbed van zijn grootvader luistert schrijver 'Mike' Chabon naar zijn levensverhaal; hij krijgt het verzoek er een afgerond verhaal van te maken met 'mooie metaforen'. Onder invloed van zware pijnstillers blikt de grootvader met een vloed van woorden terug op zijn leven. Hoe juist hij die als jongen gefascineerd was geraakt door de ruimtevaart, betrokken raakte bij de jacht op Wernher von Braun, de ontwerper van de dodelijke V2. Waarom hij trouwde met de vrouw die zwaar getraumatiseerd door de Holocaust naar de VS was gevlucht? Dat hij hun dochter (verwekt door een SS'er) aan haar lot overliet toen hij een straf moest uitzitten wegens poging tot doodslag. Met dit al dan niet verzonnen levensverhaal vertelt de auteur het verhaal van een eeuw: complex, soms magisch, grillig en pijnlijk. De wereld is niet te begrijpen, wist zijn grootvader al, alleen te vertellen. En dat doet hij subliem!

Specificaties

Nederlands | 9789026337772 | 406 pagina's

Titel Maangloed : roman
Auteur Michael Chabon
Secundaire auteur Gerda Baardman ; Jan de Nijs ; Tjadine Stheeman
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, [2017]
Overige gegevens 406 pagina's - 23 cm
Annotatie Vertaling van: Moonglow. - New York : HarperCollins Publishers, 2016
ISBN 9789026337772
PPN 40787819X
Thematrefwoord Joods milieu ; 20e eeuw ; Verenigde Staten
Taal Nederlands