Piet Mondriaan
Boek

Piet Mondriaan evolutie ([2017])/ samengesteld door Katjuscha Otte, essays Katjuscha Otte, Ingelies Vermeulen, Marjory Degen

Overzicht in beeld van de artistieke ontwikkeling van kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944), aangevuld met artikelen over zijn visie en essays over onder andere zijn kleurgebruik.

Recensie

Kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944), bekend om zijn abstracte composities met rechte lijnen en primaire kleuren, werkte in eerste instantie realistisch. Hij doorliep diverse stijlen (onder andere impressionisme en kubisme) voordat hij tot abstractie kwam en ook daarin bleef hij zich ontwikkelen. In bijna tweehonderd vaak paginagrote afbeeldingen laat dit boek deze artistieke ontwikkeling zien, helaas zonder vermelding van de verblijfplaats van het werk. De beperkte tekst bestaat uit een geannoteerde tijdlijn met beknopte toelichting op de belangrijkste ontwikkelingen, de integrale weergave van twee artikelen die Mondriaan voor het tijdschrift De Stijl schreef over zijn visie op kunst en drie korte kunsthistorische essays: een biografie in vogelvlucht, een bespreking van Mondriaans ateliers in Parijs en New York in relatie tot zijn kunst en een analyse van zijn kleurgebruik. Vooral dit laatste stuk geeft de verdieping die nodig is om Mondriaans abstracte werk naar waarde te kunnen schatten. Toch blijft het vooral een kijkboek met behalve reproducties ook historische foto's met bijschrift.

Specificaties

Nederlands | 9789056153953 | 223 pagina's

Titel Piet Mondriaan : evolutie
Auteur Piet Mondriaan
Secundaire auteur Cees W. de Jong ; Katjuscha Otte ; Ingelies Vermeulen ; Marjory Degen
Type materiaal Boek
Uitgave Gorredijk : Bornmeer, [2017]
Overige gegevens 223 pagina's - illustraties - 30 cm
ISBN 9789056153953
PPN 408316896
Rubriekscode 736.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mondriaan, Piet
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Mondriaan