Van wie is het Wilhelmus?
Boek

Van wie is het Wilhelmus? de auteur van het Nederlandse volkslied met de computer onderzocht ([2017])/ Mike Kestemont, Els Stronks, Martine de Bruin, Tim de Winkel

Verslag van een onderzoek naar het auteurschap van het Nederlandse volkslied, waaruit blijkt dat de door zijn psalmberijming bekende Pieter Datheen (1531-1588) de schrijver zou zijn.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    Literatuur en Cultuur – 1e verd. SCHRIJVERS EN BOEKEN NEDERLANDS 852.6 KEST

Recensie

Als vermoedelijke dichter van het Wilhelmus werd altijd Marnix van St. Aldegonde genoemd. Maar daar komt nu verandering in. Door analyses van teksten uit de tijd van het ontstaan van het Wilhelmus met behulp van de computer stuitten vier wetenschappers op een dichter die alleen als psalmdichter bekend is: Pieter Datheen, geboren in 1531. Hij is de vermoedelijke auteur stellen zij. Uit het onderzoek kwamen zij met vrij grote stelligheid tot deze hypothese. Zo vergeleken zij schijnbaar onbetekenende woorden als 'het' en 'van'. De overeenkomst met het werk van Datheen bleek daarin frappant. Zij benadrukken wel dat dit een hypothese is en dat een echt bewijs nog ontbreekt. Het boek is voorzien van een groot aantal van wat de auteurs 'strooidiagrammen' noemen, waarmee zij hun beweringen staven. Ondanks die diagrammen is het een goed leesbaar boek, aanbevelenswaardig voor een wat groter aantal lezers vanwege de impact die het op het publiek zal hebben.

Specificaties

Nederlands | 9789462985124 | 127 pagina's

Titel Van wie is het Wilhelmus? : de auteur van het Nederlandse volkslied met de computer onderzocht
Auteur Mike Kestemont
Secundaire auteur Els Stronks ; Martine de Bruin ; Tim de Winkel
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Amsterdam University Press, [2017]
Overige gegevens 127 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789462985124
PPN 408161809
Rubriekscode Nederlands 852.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wilhelmus; Tekstanalyse ; Dathenus, Petrus
PIM Rubriek Muziek
PIM Trefwoord Wilhelmus