De Europese spagaat
Boek

De Europese spagaat het Europa der vaderlanden òf een hernieuwde Europese Unie ([2017])/ Jan Herman Brinks, Anton Kruft, Sid Lukkassen & Perry Pierik (red.)

Vesting Europa of terugkeer naar de natiestaat? De feitelijke ontwaarding van de natiestaat gaat samen met een groeiende invloed van de Europese Unie. De wens om de EU in een politieke federatie te veranderen krijgt niet overal steun. Integendeel. Veel Europeanen zien liever een herstel van de nationale soevereiniteit inclusief een hervestiging van landsgrenzen. Deze wens tot begrenzing wordt gevoed door de instroom van illegalen en vluchtelingen die veelal uit een islamitische cultuur komen. Media en politiek kijken ondertussen weg van de spanningen tussen allochtonen en autochtonen: liever richten zij hun pijlen op Rusland. Maar lang niet iedereen wenst in de oude vijand de nieuwe vijand te zien. In Europa staan nu twee partijen tegenover elkaar: voorstanders van de EU versus pleitbezorgers van de natiestaat die deel moet uitmaken van een - om het in de woorden van de Gaulle te zeggen - 'Europa der Vaderlanden'. Deze tegenstelling tussen 'eurofielen' en 'eurosceptici' speelt in ieder EU-land. In Midden-Europese landen van de Visegrádgroep heeft de kritische houding jegens de EU intussen geleid tot een scherpe opleving van nationaalconservatief gedachtegoed. Of de Europese politiek in de 21e eeuw terugkeert naar de natiestaat, danwel kiest voor een uitbreiding en verdieping van de EU, is onduidelijk. Wel kan nu al worden vastgesteld dat de geopolitieke ontwikkelingen in Noord-Afrika en Oekraine ons weinig tijd laten om een passend antwoord te vinden. Deze bundel, waarin auteurs met diverse standpunten aan het woord komen, probeert een bijdrage te leveren aan het inzichtelijk maken van deze processenEssays vanuit rechts-politiek perspectief over de huidige en toekomstige politieke situatie van Europa, de dilemma's en paradoxen.

Aanwezigheid

Recensie

In deze uitgave komen zestien auteurs van rechtse signatuur samen om middels essays over onderwerpen als 'de natiestaat', soevereiniteit, federaal of centraal, de invloed van de islam, Oost-Europa, het Europese leger en verwante thema's de discussie over de toekomst van Europa aan te gaan. Aan het woord komen auteurs als Paul Cliteur, Lex Cornelissen, Wim van Rooy en Ad Verbrugge. De selectie van thema's en auteurs verraadt een politiek rechtse invalshoek; toch is het een bijzonder lezenswaardig werk voor eenieder die in het huidige debat over Europa is geïnteresseerd. Voor de politieke tegenstanders om inzicht te krijgen in de denkwereld van rechts en voor de politieke achterban ter onderbouwing van hun denkbeelden. De zestien essays zijn stuk voor stuk goed geschreven en onderbouwd, maar ook stuk voor stuk politiek eenzijdig. Het boek mist een contrapunt, een geluid van andersdenkenden en zicht op de ideeën van het progressieve deel in het politieke spectrum. Dat gemis maakt dat - hoe stevig de bundel ook mag zijn samengesteld - het een werk is waarmee voor eigen parochie wordt gepredikt. Met voetnoten, personalia van de auteurs en enkele afbeeldingen in zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789463381963 | 300 pagina's

Titel De Europese spagaat : het Europa der vaderlanden òf een hernieuwde Europese Unie
Secundaire auteur Jan Herman Brinks ; Anton Kruft ; Sid Lukkassen ; Perry Pierik
Type materiaal Boek
Uitgave Soesterberg : Uitgeverij Aspekt, [2017]
Overige gegevens 300 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789463381963
PPN 408715790
Rubriekscode 339.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Europa; Toekomst
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Europa