De legende van de Baalsjem
Boek

De legende van de Baalsjem (2016)/ Martin Buber, met de prenten van de "Chassidische legenden" door Hendrik Nicolaas Werkman ; vertaling [uit het Duits] door Reine Colaço Osorio-Swaab

Verhalen over het leven en de gedachtewereld van de Poolse rabbi Ben Eliezer (ca. 1700-1760) die de sekte der chassidim stichtte.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek omvat de door de bekende Duits-joodse filosoof Martin Buber (1878-1965) navertelde legenden rondom de stichter van de joodse stroming van het chassidisme, rabbi Israël ben Eliëzer, bijgenaamd Baal Sjem (Tov). Baal Sjem heeft tegenover de geestelijke dorheid van zijn tijd een weg gewezen naar een mystieke interpretatie van de joodse traditie, die nog steeds grote aantrekkingskracht heeft. Hij leefde in Polen in de achttiende eeuw; zelf heeft hij niets op schrift gesteld, maar later werden zijn uitspraken en daden vastgelegd. Martin Buber heeft zijn bronnen vrij bewerkt en het nodige van hemzelf in deze legenden gelegd. Dit doet niets af van de grote literaire en spirituele kwaliteiten van dit boek, dat sinds de publicatie in 1908 vele lezers heeft getrokken. De Nederlandse kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman maakte, kort vóór zijn executie in 1945, twee 'suites' met prenten gebaseerd op Bubers interpretatie van de Chassidische legenden. Deze nieuwe editie brengt voor het eerst de meeslepende tekst van Buber samen met de tot de verbeelding sprekende prenten van Werkman (afgedrukt op klein formaat). Tevens is een nabericht over Buber en Werkman opgenomen.

Specificaties

Nederlands | 9789061315957 | 255 pagina's

Titel De legende van de Baalsjem
Auteur Martin Buber
Secundaire auteur Hendrik Nicolaas Werkman ; Reine Colaço Osorio-Swaab
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk van deze geheel herziene editie;
Uitgave Utrecht : Erven J. Bijleveld, 2016
Overige gegevens 255 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Vertaling van: Die Legende des Baalschem. - Frankfurt am Main : Rütten und Loenig, 1908 - Oorspronkelijke titel: De legende van den Baalsjém. - Zutphen : Thieme, 1927.
ISBN 9789061315957
PPN 408437928
Rubriekscode 213.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Chassidisme
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Chassidisme