De uitgestelde ondergang van de wereld en andere godsdienstige ongemakken
Boek

De uitgestelde ondergang van de wereld en andere godsdienstige ongemakken ([2016])/ columns van Thomas von der Dunk, prenten van Jos Collignon

Kritische columns uit de periode 2008-2016 waarin de godsdienst met al zijn politieke en maatschappelijke uitwassen tegen het licht wordt gehouden.

Recensie

De auteur is bekend als historicus (evenals zijn vader Hermann von der Dunk), freelance publicist en politiek commentator; in die laatste functie vooral vanwege zijn scherpe, wat agressieve analyses die godsdienst en de te vaak daarbij behorende schijnheiligheid vanuit een totaal onverwachte hoek aanpakken. Praktijken van moslimfanaten vergelijkt hij met wat bij de christelijk-joodse beschaving nog niet zo lang geleden gebruikelijk was: handen en hoofden afhakken, brandstapels en ander fraais. Neocons, protestant, katholiek, islam: alles wordt gelijkelijk kritisch geanalyseerd. Op macht beluste pausen, pedofiele paters, moraliserende geestelijken met een referentiekader uit de eer-vorige eeuw en onheilsprofeten zijn dankbare onderwerpen. Vinnige humor: 'Apocalyps bleef uit, maar predikant behoudt zijn miljoenen'. Daarom leuker dan andere columnbundels die te vaak alleen een product van zelfverheerlijking zijn. Fraaie, niet al te fijnzinnige plaatjes van Collignon in zwart-wit. Bundeling van eerder in de Volkskrant gepubliceerde columns uit de periode 2008-2016, origineel en met humor. Met register op persoonsnamen.

Specificaties

Nederlands | 9789491363580

Titel De uitgestelde ondergang van de wereld en andere godsdienstige ongemakken
Auteur Thomas von der Dunk
Secundaire auteur Jos Collignon
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Gibbon Uitgeefagentschap, [2016]
Overige gegevens VIII, 152 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Eerder verschenen op de website van de Volkskrant - Met register
ISBN 9789491363580
PPN 398109532
Rubriekscode 203.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Godsdienstfanatisme; Columns
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Godsdienstfanatisme