Massa & macht
Boek

Massa & macht (2017)/ Elias Canetti, vertaald [uit het Duits] door Jenny Tuin

Diepte- en massapsychologische analyse van het gedrag van mensen in grote groepen, de macht van de alleenheerser en de betekenis van bevelen.

Aanwezigheid

Recensie

Dit is een ongewijzigde heruitgave van het standaardwerk over de psychologie van de massa uit 1960. De Duitstalige auteur ontving in 1981 de Nobelprijs voor literatuur. Zijn diepte- en massapsychologische analyse gaat over het gedrag van mensen in groepsverband. In zijn breed uitwaaierende verhandeling verwijst hij onder meer naar de geschiedenis en de antropologie. Hij beschrijft het gedrag van mensen in uiteenlopende groepen, zoals hooligans, theaterpubliek, feesten, politieke manifestaties, demonstraties, stakingen, maar ook religieuze bijeenkomsten, openbare terechtstellingen en veldslagen. Het is een literaire reflectie op de negatieve aspecten van massagedrag en de rol van macht van de alleenheerser en zijn bevelen, zoals zich dat met name in de eerste helft van de twintigste eeuw heeft geopenbaard. Geen gemakkelijk boek, maar in het licht van de nieuwe zorgen over de kracht van massale bewegingen nog steeds een potentiële bijdrage aan het actuele politieke debat.

Specificaties

Nederlands | 9789025304768 | 637 pagina's

Titel Massa & macht
Uniforme titel Massa en macht Massa en macht
Auteur Elias Canetti
Secundaire auteur Jenny Tuin
Type materiaal Boek
Editie Vierde druk;
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017
Overige gegevens 637 pagina's - 21 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: 1976. - (Baskerville serie) - Met literatuuropgave - Vertaling van: Masse und Macht. - Düsseldorf : Claassen, 1960
ISBN 9789025304768
PPN 405340435
Rubriekscode 307.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Macht; Filosofische aspecten ; Groepsgedrag; Psychologische aspecten ; Macht
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Macht

Relaties/Serie

Baskerville serie
Boek

Baskerville serie (1972-2013)

vol.
Uitgeleend