Johan Huizinga en de bezeten wereld
Boek

Johan Huizinga en de bezeten wereld de rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen ([2016])/ Carla du Pree

Studie over de Nederlandse historicus (1872-1945) en diens invloed op de publieke opinie in Nederland tijdens het Interbellum.

Aanwezigheid

Recensie

Dit boek is het proefschrift van de onlangs gepromoveerde historica Du Pree. Zij stelt dat Huizinga (1872-1945) als historicus nog steeds hoog gewaardeerd wordt, maar vergeten is als cultuurcriticus. In de laatste hoedanigheid schreef hij onder andere het bekende 'In de schaduwen van morgen' (1935). In een zorgvuldig opgebouwd betoog laat ze zien dat voor de oorlog Huizinga een belangrijke rol heeft gespeeld als publieke intellectueel, een rol die na de oorlog vergeten is. Zij schets hoe Huizinga in een tijd van opkomend ultranationalisme en fascisme de taak op zich neemt die tendens te bekritiseren. Ook laat zij zien hoe het komt dat hij zo bekend werd als cultuurcriticus in de jaren dertig. Terwijl andere cultuurcritici uit die tijd (bijvoorbeeld Ortega Y Gasset en Benda) nog steeds aangehaald worden in het openbare debat, is de rol van Huizinga vergeten. Aan het eind van het boek presenteert zij hiervoor een mogelijke verklaring. Een proefschrift dat door een breed publiek gelezen kan worden en een bijdrage levert aan het verstaan van de maatschappelijke taak van een wetenschapsbeoefenaar. Met enkele illustraties in zwart-wit, een overzicht van literatuur en websites, talrijke eindnoten en een register.

Specificaties

Nederlands | 9789491693946 | 346 pagina's

Titel Johan Huizinga en de bezeten wereld : de rol van publieke intellectueel tussen twee wereldoorlogen
Auteur Carla Du Pree
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave Leusden : ISVW Uitgevers, [2016]
Overige gegevens 346 pagina's - illustraties - 23 cm
Annotatie Ook verschenen als proefschrift Open Universiteit, Heerlen, 2016 - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789491693946
PPN 408477350
Rubriekscode 901.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Huizinga, J.
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Huizinga