Singing in the brain
Boek

Singing in the brain over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen (2017)/ Erik Scherder

(Populair)wetenschappelijke studie over de relaties tussen muziek en hersenwerking bij gezonde mensen en personen met een hersenaandoening.

Aanwezigheid

Recensie

Scherder is bekend uit de media (DWDD) en zijn boek 'Laat je hersenen niet zitten' (2014)* was een bestseller. Vanaf zijn jeugd is hij geïntrigeerd door muziek en als neuropsycholoog heeft hij nu alles wat er bekend is over de relatie tussen muziek en hersenwerking op een rijtje gezet. Het is één droge opsomming van vakliteratuur en wetenschappelijke artikelen, met verwijzingen naar delen van de hersenen, die voor de niet-vakman geen gemakkelijke lectuur vormt. Heel interessant om kennis van te nemen, maar saai en niet erg praktisch. Boeiend zijn de hoofdstukken over muziek en dementie, de ziekte van Parkinson, het effect op comateuze patiënten en bij autisme. Enthousiast geschreven met eigen ervaringen, casuïstiek, uitgebreide literatuurlijst en register. Zijn boodschap: muziek is op alle manieren goed voor de hersenen, zoals bewegen dat in zijn eerste boek was. Met illustraties in kleur, voetnoten, een literatuurlijst, register en enkele bijlagen.

Specificaties

Nederlands | 9789025307035 | 431 pagina's

Titel Singing in the brain : over de unieke samenwerking tussen muziek en de hersenen
Auteur Erik Scherder
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017
Overige gegevens 431 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789025307035
PPN 408037393
Rubriekscode 781.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Muziek; Psychologische aspecten ; Muziek; Fysiologische aspecten ; Muziekpsychologie ; Hersenen; Muziekpsychologie
PIM Rubriek Muziek
PIM Trefwoord Muziek